Artur Rogalski
0 (0)
Kurczak po koreańsku to smażone w głębokim tłuszczu, soczyste mięso, zanurzone w słodko-słonym sosie, posypane prażonymi ziarnami sezamu. Podane z ryżem smakuje wyśmienicie. Dodatkowo – robi się je naprawdę szybko. Kiedy mamy ochotę na pyszne, lekko egzotyczne danie o wyrazistym, pikantnym smaku, kurczak po koreańsku będzie strzałem w dziesiątkę.
udka z kurczaka 500 g
mąka pszenna 75 g
mąka ziemniaczana 75 g
olej sezamowy 12 g
czosnek 12 g
słodki sos chili 10 g
ocet ryżowy 6 g
sos sojowy 20 g
ketchup 66 g
miód 50 g
cukier 5 g
ryż 100 g
sezam 50 g
szczypiorek 0.25 pęczka
czosnek 2 ząbki
Przygotowanie: ryż gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu (około 20 minut). Po tym czasie wylewamy go na sitko. Kurczaka myjemy, odkrawamy mięso od kości. Kroimy uda na większą kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Z kolei sezam wrzucamy na zimną i suchą patelnię, włączamy ogień, czekamy aż ziarenka się zrumienią. Zrzucamy na talerz.
Artur Rogalski
Panierowanie i obsmażenie: szykujemy 3 miseczki. Do jednej wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do trzeciej – mąkę pszenną zmieszaną z 1 łyżeczką słodkiej papryki i 12 g suszonego czosnku. Kawałki kurczaka maczamy kolejno: w mące ziemniaczanej, w jajku, w mące pszennej. Na głębszej patelni lub woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy około 8 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aż stanie się rumiany z każdej strony. Gotowe kawałki mięsa wyławiamy i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z woka wylewamy tłuszcz.
Artur Rogalski
Sos: w małej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu chili, 1 łyżkę octu ryżowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Artur Rogalski
Smażenie: tak przygotowany sos wlewamy na patelnię (lub wok), na której smażył się kurczak. Doprowadzamy go do wrzenia. Do sosu dorzucamy kawałki mięsa i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Artur Rogalski
Podanie: kurczak po koreańsku najczęściej podawany jest z ryżem, ale dobrze komponuje się również z makaronem ryżowym. Na koniec danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem.