Kurczak po koreańsku

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak po koreańsku to smażone w głębokim tłuszczu, soczyste mięso, zanurzone w słodko-słonym sosie, posypane prażonymi ziarnami sezamu. Podane z ryżem smakuje wyśmienicie. Dodatkowo – robi się je naprawdę szybko. Kiedy mamy ochotę na pyszne, lekko egzotyczne danie o wyrazistym, pikantnym smaku, kurczak po koreańsku będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • udka z kurczaka  500 g

  • mąka pszenna  75 g

  • mąka ziemniaczana  75 g

  • olej sezamowy  12 g

  • czosnek  12 g

  • słodki sos chili  10 g

  • ocet ryżowy  6 g

  • sos sojowy  20 g

  • ketchup  66 g

  • miód  50 g

  • cukier  5 g

  • ryż  100 g

  • sezam  50 g

  • szczypiorek  0.25 pęczka

  • czosnek  2 ząbki

Kurczak po koreańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ryż gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu (około 20 minut). Po tym czasie wylewamy go na sitko. Kurczaka myjemy, odkrawamy mięso od kości. Kroimy uda na większą kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Z kolei sezam wrzucamy na zimną i suchą patelnię, włączamy ogień, czekamy aż ziarenka się zrumienią. Zrzucamy na talerz.

    kurczak-po-koreansku-skladniki
  • Krok 2:

    Panierowanie i obsmażenie: szykujemy 3 miseczki. Do jednej wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną.  Do trzeciej – mąkę pszenną zmieszaną z 1 łyżeczką słodkiej papryki i 12 g suszonego czosnku. Kawałki kurczaka maczamy kolejno: w mące ziemniaczanej, w jajku, w mące pszennej. Na głębszej patelni lub woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy około 8 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aż stanie się rumiany z każdej strony. Gotowe kawałki mięsa wyławiamy i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z woka wylewamy tłuszcz. 

    kurczak-po-koreansku-panierka
  • Krok 3:

    Sos: w małej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu chili, 1 łyżkę octu ryżowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

    kurczak-po-koreansku-sos
  • Krok 4:

    Smażenie: tak przygotowany sos wlewamy na patelnię  (lub wok), na której smażył się kurczak. Doprowadzamy go do wrzenia. Do sosu dorzucamy kawałki mięsa i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

    kurczak-po-koreansku-w-sosie
  • Krok 5:

    Podanie: kurczak po koreańsku najczęściej podawany jest z ryżem, ale dobrze komponuje się również z makaronem ryżowym. Na koniec danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne