Piknikowe tortille z ogórkową lemoniadą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 min. Wyjmujemy, odwijamy i kroimy w plasterki.
Paprykę myjemy, przekrawamy, czyścimy, tniemy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy.
Odcedzamy z zalewy minikukurydze, każdą przecinamy wzdłuż. Mieszamy jogurt i śmietanę.
Rozgrzewamy patelnię, podgrzewamy tortille z każdej strony przez 10–20 s, następnie smarujemy je jogurtem wymieszanym ze śmietaną, i harrisą.
Układamy na nich sałatę, kurczaka, paprykę, ogórka kiszonego, pomidorki koktajlowe, minikukurydze, a następnie zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
Ogórka sałatkowego oraz limonkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, mieszamy z lodem, zalewamy wodą, odstawiamy na 10–15 min i lemoniada gotowa.
Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Komentarze