Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 176 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Z mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, otrębów, wody i oleju zagniatamy ciasto na tortille. Formujemy z ciasta małe kulki, które następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy trotille na suchej patelni. i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2.Krewetki smażymy krótko na odrobinie oleju. Brukselkę krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Awokado kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny aby zachowało kolor. Następnie przygotowujemy sos, łącząc jogurt, miód, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i czosnek.
  • 3.na każdym placku tortilli układamy rukolę, awokado, listki brukselki, piórka cebuli, usmażone krewetki. Wszystko polewamy sosem i zwijamy tortillę.

Porady

- Brukselkę listkuję przed wrzuceniem na wrzątek, a robię tak z dwóch powodów: po pierwsze – drobne liście szybko się sparzą i pozostaną jędrne i nadal wartościowe, po drugie – brukselka jako warzywo kapustne zawiera dużo związków siarki odpowiadających za jej zapach, który nie każdemu pasuje; gotowanie pojedynczych liści sprawia, że ulatniają się one bardzo szybko. - Krewetki smażę krótko i odstawiam na ciepłej patelni, aby dochodziły w umiarkowanej temperaturze, dzięki czemu także zachowają więcej składników odżywczych.

 

Wypróbuj prosty przepis na tortille - domowe placki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy