0 (0)
Quesadilla z szynką i serem to oryginalny przepis na szybkie śniadanie na ciepło lub nieskomplikowany lunch. Przepis jest niezwykle prosty – dodatki zapieka się między dwoma pszennymi plackami. Ser rozpływa się i łączy wszystkie składniki, a tortilla rumieni się i lekko chrupie. Do środka można włożyć dowolne warzywa, a w naszej prostej wersji znajdziecie czerwoną cebulę i paprykę. Przekonajcie się, jak szybko powstaje quesadilla z szynką i serem żółtym.
tortilla 2 szt.
ser żółty 80 g
szynka 20 g
czerwona papryka 0.5 szt.
czerwona cebula 0.5 szt.
Przygotowanie składników: usuwamy gniazdo nasienne z papryki. Kroimy ją w kostkę. czerwoną cebulę obieramy i siekamy. W razie potrzeby możemy zamienić ją na odmianę żółtą, dymkę lub szalotkę. Ser żółty (dowolny półtwardy, który dobrze się rozpuszcza) ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Szynkę (na przykład wieprzową gotowaną lub z indyka) dzielimy na mniejsze kawałki. Dobrze, jeśli mamy wędlinę w plasterkach – cieńsze cząstki lepiej zapieką się między plackami.
Tomosz Dobre
Nadziewanie: umieszczamy jedną tortillę na czystej, płaskiej powierzchni. Posypujemy ją połową sera żółtego. Następnie równomiernie rozkładamy szynkę, paprykę i cebulę. Zostawiamy niewielki margines na krawędziach i upewniamy się, że na brzegach nie brakuje sera, który pozwoli skleić placki. Posypujemy nim wierzch nadzienia. Przykrywamy drugą tortillą. Do środka możemy też dać ulubione zioła, na przykład bazylię lub kolendrę. Quesadilla śniadaniowa świetnie smakuje też z dodatkiem awokado.
Tomosz Dobre
Podpiekanie: rozgrzewamy dużą patelnię. Nie trzeba jej natłuszczać, ale dla dodatkowego aromatu możemy posmarować placki rozpuszczonym masłem lub oliwą. Ostrożnie układamy quesadillę na gorącej powierzchni. Podpiekamy ją przez około 5 minut. Przekręcamy na drugą stronę, pomagając sobie szeroką łopatką. Smażymy jeszcze przez 3 minuty. Quesadilla powinna się lekko zarumienić. Tortilla z szynką i serem na patelni to dobry pomysł na szybkie śniadanie, ale da się ją także przyrządzić w opiekaczu grillowym lub piekarniku. Niektórzy robią tę przekąskę z jednego placka – nadzienie należy ułożyć tylko na jego połowie, złożyć, a następnie usmażyć, w ten sam sposób, jak opisano powyżej.
Tomosz Dobre
Podanie: zdejmujemy rumianą, chrupiącą quesadillę z patelni i układamy ją na desce. Dzielimy ją na trójkąty. Najlepiej wykorzystać w tym celu okrągły nóż do pizzy. Serwujemy od razu, na przykład z lekką sałatką z zielonych liści i sosem czosnkowym. Quesadilla z szynką i serem świetnie smakuje też w towarzystwie guacamole lub szybkiej salsy pomidorowej. Wielbiciele pikantnej kuchni mogą zajadać placek z sosem tabasco lub sriracha.
Tomosz Dobre