Artur Rogalski
3.38 (24)
Piernik ptasie mleczko to łatwy przepis na oryginalny świąteczny deser. Wilgotne ciasto korzenne pokrywa warstewka powideł i delikatna biała pianka, a na wierzchu lśni polewa kakaowa. Dodatkową ozdobą mogą być suszone śliwki lub cukrowe gwiazdki. To doskonałe połączenie intensywnego świątecznego aromatu i subtelności śmietankowego kremu. Podpowiadamy, jak zrobić szybki piernik z ptasim mleczkiem.
mąka pszenna 270 g
cukier 125 g
masło 155 g
miód 200 g
śmietana 18% 200 g
jajka 3 szt.
kakao 35 g
przyprawa do piernika 10 g
soda oczyszczona 3 g
śmietana 30% 475 ml
galaretka krystaliczna 150 g
woda 500 ml
żelatyna 8 g
powidła śliwkowe 120 g
suszone śliwki 100 g
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Foremki o wymiarach 22x22 cm lub 18x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, śmietanę 18% i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić piernik z ptasim mleczkiem.
Masa: oddzielamy białka od żółtek. Osobno mieszamy suche składniki – przesianą przez sito mąkę pszenną, 15 g kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ucieramy 125 g miękkiego masła ze 100 g cukru, aż stanie się jasne i kremowe. Stopniowo dodajemy żółtka, a następnie miód i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny). Wsypujemy suche składniki i mieszamy je na niskich obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i łączymy je z masą za pomocą szpatułki.
Pieczenie: przelewamy masę piernikową do foremki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie przykleja się do niego ciasto, możemy je wyjąć i wystudzić (najlepiej na kratce cukierniczej).
Przygotowanie spodu: wkładamy piernik z powrotem do foremki wyłożonej folią spożywczą lub rantu. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem będzie też dobrze smakować z dodatkiem innych przetworów, na przykład dżemu porzeczkowego lub pomarańczowego.
Ptasie mleczko: rozpuszczamy 2 opakowania galaretki krystalicznej (na przykład o smaku truskawkowo-waniliowym, winogronowym lub cytrynowym) w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy 400 ml śmietany 30 lub 36% (pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona) na puszysty, sztywny krem. Cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Umieszczamy ptasie mleczko na pierniku. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (czas chłodzenia ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Polewa: wlewamy do rondelka pozostałą śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 g kakao, 25 g cukru i 30 g masła. Powoli podgrzewamy, żeby rozpuścić wszystkie składniki. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, po czym wlewamy do rondelka. Dzięki niej polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt. Podczas krojenia ciasta nie będzie brudzić białej pianki. Dokładnie mieszamy składniki kakaowego kremu i odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Dekoracja: pokrywamy schłodzony piernik ptasie mleczko polewą. Ozdabiamy suszonymi śliwkami. Wierzch deseru możemy także posypać gwiazdkami cukrowymi lub jadalnym złotem.