Biała kiełbasa zapiekana w cieście ze śliwkami

Biała kiełbasa dobrze nadaje się do zapiekania - tym razem z jabłkami i śliwkami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • 2 twarde winne jabłka
  • duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 5 polskich śliwek wędzonych i suszonych kalifornijskich bez pestek
  • płynny miód
  • suszony majeranek
  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • olej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Ciasto:
  • 10 dag mąki
  • 4 łyżki brandy, whisky itp. albo śliwowicy
  • sól
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jabłka ze skórką tniemy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w grubsze piórka, czosnek w plasterki, oba rodzaje śliwek w paski, wszystko to razem mieszamy z odrobiną miodu oraz majerankiem. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką, smarujemy olejem i miodem, układamy w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie; pomiędzy nimi rozkładamy mieszankę ze śliwkami.
  • Zapiekamy ok. 15 min, w połowie obracamy kiełbasy. Składniki na ciasto miksujemy, ostrożnie wlewamy do formy (najlepiej po jednym rogu, żeby na zapaćkać wszystkiego), posypujemy igiełkami rozmarynu, zapiekamy jeszcze 25 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018

Porady

Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy