Zapiekanka z białą kiełbasą sprawdzi się fantastycznie nie tylko na wielkanocnym stole. To również świetny pomysł na codzienny obiad. W połączeniu z świeżymi jabłkami, suszonymi i wędzonymi śliwkami oraz czerwoną cebulą smakuje wprost obłędnie. Dodatkowo jej przygotowanie nie jest nazbyt czasochłonne ani skomplikowane. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.49 z 169 głosów)
Przygotowanie składników: Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy owoce w ósemki. Cebulę obieramy oraz sieczemy w grubsze piórka. Czosnek kroimy w plasterki, a śliwki w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy miód (1 łyżkę odkładamy na później) oraz majeranek. Całość mieszamy.
Zapiekanka z białą kiełbasą: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką, smarujemy olejem i miodem, układamy w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Pomiędzy nimi rozkładamy mieszankę ze śliwkami. Całość zapiekamy przez około 15 minut (w połowie obracamy kiełbasy).
Ciasto do zapiekanki: W misce łączymy mąkę, whisky, szczyptę soli, 2 jajka oraz 250 ml mleka. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ostrożnie wlewamy do formy. Jego wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę z białej kiełbasy pieczemy przez kolejne 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Usuwanie gniazd nasiennych ułatwi specjalny wykrawacz do jabłek. Można go kupić w dużych hipermarketach oraz sklepach z akcesoriami kuchennymi.
- Smak kiełbasy w cieście świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami, jak chociażby z musztardowym czy majonezowym dressingiem. Warto spróbować jej także z odrobiną cebulowego chutney.
- By przepis na kiełbasę białą z piekarnika wyszedł idealnie, polecamy wykorzystać do jego przygotowania jabłka winne, np. odmiany Gala.
- Podane w przepisie whisky można zastąpić jakościową brandy lub śliwowicą.
- Do zapiekanki z białą kiełbasą polecamy dodać śliwki suszone kalifornijskie (najlepiej bez pestek).
- Zapiekankę z białej kiełbasy najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem ulubionej surówki. Dobrze sprawdzi się w tym celu zarówno porowa, jak i marchewkowa surówka. Danie można też zaserwować w towarzystwie ryżu lub kaszy. Wówczas będzie ono bardziej sycące.
- Fanom dań mięsnych polecamy, przed włożeniem zapiekanki do piekarnika, owinąć kiełbasy plasterkami jakościowego boczku.
Zapiekana biała kiełbasa to nie tylko smaczny, ale i niezwykle pożywny posiłek. Jej przygotowanie nie zajmuje zwykle zbyt wiele czasu, a efekty są naprawdę fantastyczne. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. W podstawowej wersji przepisu dodaje się do niej jedynie podsmażoną cebulkę i domowy sos śmietanowy.
Często zapieka się ją również z ziemniakami czy warzywami korzeniowymi, takimi jak marchew, pietruszka, pasternak czy seler. Dobrze komponuje się również z batatami. Dla przełamania smaku, do kiełbasy białej zapiekanej warto dodać jabłka lub suszone czy wędzone śliwki. Zamiast nich można też dorzucić, pokrojone w ósemki, dorodne gruszki.
Innym, ciekawym pomysłem na przyrządzenie zapiekanki z białą kiełbasą jest upieczenie jej z makaronem typu rurki. Całość, przed włożeniem do piekarnika, podlewa się aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii, oregano i suszonej papryki. Z kolei wierzch dania można posypać tartym parmezanem. Wówczas z pewnością nie będzie mu się dało oprzeć.
Biała kiełbasa to produkt jest bez wątpienia najpopularniejszym składnikiem wielkanocnych dań. Dodawać ją można zarówno do barszczu białego czy żurku, jak i do sałatek lub past kanapkowych. Równie często serwuje się ja w wersji solo jako danie główne. By nasze kulinarne wysiłki nie poszły na marne, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów i sięgać jedynie po produkty najwyższej jakości.
Dobre kiełbasy białe przygotowywane są na bazie mięsa wieprzowego z małym dodatkiem wołowiny. Mają lekko szarawy kolor, a po przekrojeniu delikatnie się rozwarstwiają. Produktów o białym lub różowym zabarwieniu najlepiej unikać – może ono bowiem świadczyć o dużej ilości tłuszczy i konserwantów w gotowym wyrobie.
Komentarze