Dosa masala to danie śniadaniowe z południowych Indii. Składa się z cienkich, chrupiących naleśników i pikantnego farszu ziemniaczanego. Zrobienie tej ciekawej potrawy zajmuje sporo czasu, ale nie jest skomplikowane. Tradycyjne dodatki to chutney, czyli gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, i sambar – zupa z soczewicy. Sprawdźcie, jak zrobić masala dosa. Przepis na pewno warto zapamiętać i wpisać do kuchennego notatnika.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: ryż i soczewicę płuczemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Zalewamy je zimną wodą. Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.
Ciasto na naleśniki: odcedzamy ziarna. Dodajemy do nich sól (6 g), nasiona kopru włoskiego i połowę płynu z namaczania. Miksujemy na jednolitą masę. Ponownie odstawiamy na kolejne 12 godzin lub do czasu, kiedy ciasto sfermentuje – spieni się i powiększy objętość. Czas poświęcony na przygotowanie masy nie został ujęty w klasyfikacji dania.
Ziemniaki: obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości – około 20 minut od zagotowania. Odparowujemy je i tłuczemy.
Farsz: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy imbir i przyprawy. Podgrzewamy, aż poczujemy wyraźny aromat. Wkładamy na patelnię utłuczone ziemniaki i posiekaną kolendrę. Mieszamy całość do połączenia składników.
Smażenie naleśników: dużą patelnię smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Rozprowadzamy na niej ciasto za pomocą chochelki. Kiedy masa stężeje i zarumieni się, delikatnie odklejamy naleśnik. Jeśli jest odpowiednio cienki, nie ma potrzeby smażenia go z drugiej strony.
Dosa masala: układamy nadzienie ziemniaczane na naleśniku i składamy go na pół. Serwujemy na ciepło z ulubionym sosem chutney.
Porady
- Tradycyjnie naleśniki dosa robi się z czarnej soczewicy urad dal. Możemy jednak bez problemu użyć innej odmiany, na przykład czerwonej.
- Do zrobienia ciasta na indyjskie naleśniki powinniśmy użyć ryżu białego o długich ziarnach – basmati lub jaśminowego. Nie polecamy rodzajów o dużej zawartości skrobi, czyli ryżu do sushi lub risotto.
- Zamiast oleju do posmarowania patelni i podsmażenia farszu możemy wykorzystać masło klarowane (ghee). Jest to tłuszcz, który bardzo często pojawia się w przepisach na dania kuchni indyjskiej.
- Dobrym pomysłem jest zostawienie części sfermentowanego ciasta na naleśniki. Przechowujmy je w lodówce i użyjmy jako zaczynu następnym razem, kiedy będziemy chcieli przyrządzić dosa masala.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy je rozcieńczyć wodą. Warto także zaopatrzyć się w specjalną szpatułkę, która ułatwia szybkie rozprowadzenie go po patelni, żeby powstał bardzo cienki placek.
- W przepisie na masala dosa często można znaleźć żółtą przyprawę o nazwie asafetyda. Ma intensywny cebulowy aromat i często wykorzystuje się ją w kuchni indyjskiej do różnych dań z ryżu, sosów i duszonych warzyw. Osoby uczulone na cebulę mogą dodać ten proszek do farszu ziemniaczanego. Przyprawę można kupić w specjalistycznych sklepach z żywnością egzotyczną.
- Coraz częściej można spotkać na targach warzywnych świeży korzeń kurkumy. Możemy go użyć do przyrządzenia dosa masala zamiast jego sproszkowanego odpowiednika. Powinniśmy się z nim obchodzić podobnie jak z imbirem. Kłącze należy obrać i posiekać lub zetrze na tarce. Pamiętajmy, że kurkuma barwi skórę na żółto – przed rozpoczęciem pracy warto założyć rękawiczki.
- Indyjskie naleśniki z farszem ziemniaczanym często podaje się z sosem. Sprawdzi się na przykład konfitura z czerwonej cebuli lub chutney pomidorowy. Z tą potrawą świetnie komponują się także sosy kokosowe i z orzeszków ziemnych.
- Tradycyjnym dodatkiem do masala dosa jest sambar, czyli gęsta zupa na bazie soczewicy i owoców tamaryndowca. Możemy ją przyrządzić do naleśników na autentyczne indyjskie śniadanie lub podać na obiad.
Komentarze