Wegetariańskie gołąbki

Przepis na wegetariańskie gołąbki to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Takie danie zawiera mnóstwo witamin i zdrowych składników odżywczych

dodany przez: marlenas

dania główne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Składniki:

  • 10 liści kapusty włoskiej
    woreczek kaszy gryczanej
    30 dag pieczarek
    średni por
    jajko
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
    papryka słodka, majeranek

Rodzaj diety:

Posiłek:

Wegetariańskie gołąbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Wyciągnąć i włożyć do zimnej wody (najlepiej z lodem – liście odzyskają żywy zielony kolor). Następnie liście odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.

    Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzi. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie dodając soli i pieprzu do smaku. Por umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i podsmażyć na patelni – do momentu aż por zmięknie i lekko się przyrumieni. Kaszę, pieczarki i por wymieszać razem w misce i doprawić jeżeli jeszcze jest potrzeba solą i pieprzem, dodać słodką paprykę i majeranek. Na koniec wbić jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

    Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie. Układać łączeniem do dołu. Gołąbki możemy włożyć do garnka z grubym dnem albo do naczynia żaroodpornego. Zalewamy je kilkoma łyżkami bulionu i zostawiamy na gazie jeszcze około 20minut.

    Przepis nadesłała Beata Kuriańska

Porady

Zobacz też: gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy