Przepis na wegetariańskie gołąbki to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Takie danie zawiera mnóstwo witamin i zdrowych składników odżywczych
(średnia 4.46 z 168 głosów)
10 liści kapusty włoskiej
woreczek kaszy gryczanej
30 dag pieczarek
średni por
jajko
oliwa do smażenia
sól, pieprz
papryka słodka, majeranek
Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Wyciągnąć i włożyć do zimnej wody (najlepiej z lodem – liście odzyskają żywy zielony kolor). Następnie liście odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzi. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie dodając soli i pieprzu do smaku. Por umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i podsmażyć na patelni – do momentu aż por zmięknie i lekko się przyrumieni. Kaszę, pieczarki i por wymieszać razem w misce i doprawić jeżeli jeszcze jest potrzeba solą i pieprzem, dodać słodką paprykę i majeranek. Na koniec wbić jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie. Układać łączeniem do dołu. Gołąbki możemy włożyć do garnka z grubym dnem albo do naczynia żaroodpornego. Zalewamy je kilkoma łyżkami bulionu i zostawiamy na gazie jeszcze około 20minut.
Przepis nadesłała Beata Kuriańska
Porady
Zobacz też: gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Komentarze