Gołąbki wegetariańskie skrywają w sobie duże ilości pożywnych składników: marchewkę, cebulę, czerwoną soczewicę, kaszę bulgur oraz pieczarki. Polane aromatycznym, pomidorowym sosem rewelacyjnie smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub świeżego chleba. Takie danie jest nie tylko zdrowe, ale również bardzo sycące. Poniżej podpowiadamy jak zrobić gołąbki wegetariańskie.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 170 głosów)
Ryż: gotujemy go w 250–400 ml wody, 5 minut krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia i przekładamy do miski.
Soczewica: wrzucamy ją do garnka, zalewamy 250 ml wody i gotujemy przez 15 minut. Na końcu dodajemy kurkumę i całość łączymy z ryżem.
Jajko: wbijamy do miseczki.
Kasza bulgur: suchą dodajemy do ryżu z soczewicą. Dokładamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
Pieczarki: kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru.
Pozostałe składniki: marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cebuli zdejmujemy łupiny, a następnie kroimy w kosteczkę. Por myjemy i siekamy na drobne kawałki.
Smażenie: na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy por i marchew. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz: ryż z soczewicą łączymy z cebulą, porem, marchewką oraz pieczarkami.
Kapusta biała: wycinamy z niej głąb. Do dużego garnka wlewamy wodę, tak żeby sięgała 3/4 jego wysokości. Całość podgrzewamy, aż płyn się zagotuje. Wrzucamy kapustę – dziurą po głąbie do dołu. Gotujemy ją przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Z kapusty zdejmujemy liście.
Przygotowanie: duży garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Resztę zostawiamy do przygotowania gołąbków.
Składanie: na każdym liściu kapusty umieszczamy niewielką porcję farszu, a następnie zwijamy go. Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku.
Gotowanie: bulion przekładamy do oddzielnego garnka i podgrzewamy go, aż się zagotuje. Następnie zalewamy nim gołąbki. Całość przykrywamy i gotujemy przez 30 minut.
Sos: bulion, w którym zanurzone były gołąbki przelewamy do oddzielnego garnka. Łączymy go z oregano, ziołami prowansalskimi, koncentratem i przecierem pomidorowym. W oddzielnym naczyniu mąkę mieszamy z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do sosu. Całość gotujemy przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Podanie: gołąbki wegetariańskie podajemy polane pomidorowym sosem.
Porady
- Gołąbki wegetariańskie możemy posypać posiekanym koperkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Składniki te wzbogacą smak i wartość odżywczą dania.
- Zamiast pieczarek możemy użyć innych grzybów, np. maślaków lub borowików. Sprawdzą się zarówno te świeże, jak i suszone. W przypadku tych drugich, należy pamiętać, żeby je wcześniej namoczyć
- Na liściach kapusty możemy zauważyć gruby nerw. Przed zawijaniem gołąbków, warto usunąć go za pomocą noża. Dzięki temu będą wyjątkowo miękkie.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić kapustę białą na kapustę włoską. Niektórzy również przygotowują gołąbki na bazie kapusty pekińskiej.
- Sos najlepiej smakuje z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego.
- Jeśli chcemy, żeby nasze danie było pikantne, polecamy wzbogacić farsz gołąbków w ostrą paprykę w proszku.
- Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Gołąbki wegetariańskie mogą skrywać w sobie wiele smacznych i aromatycznych składników. Warto eksperymentować, żeby odkryć swoje ulubione połączenie. Farsz możemy wzbogacić w:
Niekiedy zastanawiamy się również nad tym, jaką kaszę najlepiej użyć do gołąbków. Poniżej podajemy kilka propozycji:
Oprócz tradycyjnego sosu pomidorowego, gołąbki wegetariańskie możemy polać również:
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to świetny pomysł na zdrowy i szybki obiad. W takiej sytuacji kapustę myjemy oraz siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami, takimi jak warzywa, ryż, kasza bądź soczewica. Z powstałej masy formujemy podłużne kotleciki, które układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy pomidorowym sosem i pieczemy w 180°C przez około 30 minut.
Komentarze