Ewa Niepytalska

Dosa – indyjskie naleśniki

Ocena:

0 (0)

  • 25 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Dosa to cienki, chrupiący naleśnik z ciasta na bazie fermentowanego ryżu i soczewicy. Pochodzi z południowych Indii i często podaje się go z farszem i chutney. Przygotowanie ciasta zajmuje dwa dni, ale nie powinno to nikogo zrazić, ponieważ sam przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy zmiksować składniki na pastę i odstawić je do fermentacji. Jeśli lubicie eksperymenty i egzotyczną kuchnię, koniecznie sprawdźcie, jak robi się cieniutkie indyjskie naleśniki dosa. 

Składniki:

  • ryż  180 g

  • czarna soczewica  180 g

  • sól  6 g

  • nasiona kopru włoskiego  4 g

Dosa – indyjskie naleśniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ryż i soczewicę płuczemy. Dzięki temu pozbywamy się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Przekładamy je do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. 

  • Krok 2:

    Ciasto: ziarna odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy sól, nasiona kopru włoskiego i połowę płynu z namaczania. Miksujemy całość na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej wody. 

  • Krok 3:

    Fermentacja: przekładamy masę z ryżu i soczewicy do dużego szklanego lub plastikowego naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kolejne 12 godzin lub do czasu, kiedy ciasto sfermentuje – spieni się, powiększy swoją objętość i zacznie pachnieć jogurtem. 

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy dużą patelnię na naleśniki. Rozprowadzamy na niej ciasto za pomocą chochelki. Dosa powinna być bardzo cienka, dlatego musimy to zrobić szybkim ruchem. Kiedy masa stężeje i zarumieni się, delikatnie odklejamy naleśnik od patelni. Nie ma potrzeby smażenia go z drugiej strony. 

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe indyjskie naleśniki zwijamy w rulon. Podajemy na ciepło.

Porady

  • Tradycyjnie indyjskie naleśniki powstają z urad dal. Jest to czarna soczewica, bliska krewna fasoli mung, idealna także do różnych rodzajów curry i zup. Nic się nie stanie, jeśli użyjemy innego gatunku, na przykład popularnej w Polsce soczewicy czerwonej.   
  • Fermentację ciasta na indyjskie naleśniki należy przeprowadzać w temperaturze pokojowej. Najlepiej wybrać najcieplejsze miejsce w domu, zwłaszcza zimą. Wybierzmy dość duże naczynie – pamiętajmy, że pasta z ryżu i soczewicy nieco urośnie. Nie powinniśmy jej szczelnie przykrywać, ponieważ gazy, które tworzą się w procesie fermentacji, muszą mieć ujście. 
  • Wykorzystujemy ryż biały, o długich ziarnach, jaśminowy lub basmati. Nie polecamy używania gatunków o dużej zawartości skrobi, takich jak arborio lub carnaroli.  
  • Proporcje między soczewicą a ryżem nie muszą wynosić 1:1. Możemy je dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji, a także używać innych rodzajów ziaren i strączków, na przykład fasoli lub grochu. 
  • W specjalistycznych sklepach z produktami kuchni azjatyckiej możemy kupić gotowe mieszanki mąki z soczewicy i ryżowej, które trzeba rozrobić z wodą i poddać fermentacji, tak jak w przepisie.
  • Możemy zostawić trochę gotowego, sfermentowanego ciasta na indyjskie placki dosa. Przechowujemy je w lodówce. Spełni funkcję zaczynu, jeśli będziemy chcieli ponownie przyrządzić naleśniki.  
  • Rozprowadzenie ciasta po gorącej patelni może przysporzyć nieco trudności. Jeśli jest zbyt gęste i nie da się utworzyć bardzo cienkich placków, możemy je rozrobić z wodą. Świetnym narzędziem, które pomoże nam usmażyć idealne naleśniki, jest specjalna szpatułka lub wałek. Można ją kupić w sklepach ze sprzętem kuchennym.   
  • Jeśli naleśniki przyklejają się do patelni, możemy ją posmarować tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. Świetnie sprawdzi się ghee, czyli masło klarowane szeroko wykorzystywane w kuchni indyjskiej. 
  • Popularną potrawą jest dosa masala, czyli cienkie jak papier naleśniki z pikantnym farszem ziemniaczanym. Podaje się ją z sosem typu chutney na bazie jogurtu lub pasty z kokosa.   
  • Z tego samego fermentowanego ciasta możemy przyrządzić gotowane na parze puszyste placuszki idli, idealne na sycące śniadanie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne