REKLAMA

Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy zielonej to prosty przepis na strączki na obiad. Sycąca, rozgrzewająca i pożywna zupa z soczewicy i kurczaka to idealne danie nie tylko na chłodniejsze miesiące. Zobacz jak przygotować zupę z zielonej soczewicy. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Zielona soczewica 1.

    Zupa z soczewicy zielonej jest prosta w przygotowaniu. Pracę zaczynamy od namoczenia w zimnej wodzie soczewicy. Zieloną soczewicę wsypujemy do miseczki i płuczemy w zimnej wodzie.  Następnie zalewamy strączki zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Namoczoną zieloną soczewicę przesypujemy do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym. Marchewkę i ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w słupki.  Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. W czasie, gdy zupa się gotuje, myjemy w zimnej wodzie fileta z kurczaka, oczyszczamy z ewentualnych błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mięso posypujemy solą, pieprzem i ziołami, smażymy na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

  • Czosnek cebula patelnia 2.

    Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do zupy wkładamy odłożonego kurczaka. Porcję zupy z zielonej soczewicy wlewamy do talerzy, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Porady

  • Zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami i kurczakiem jest zdrowa i bardzo pożywna. Idealnie sprawdzi się w jesiennym i zimowym menu. Do przygotowania zupy z soczewicy możesz użyć także czerwonej odmiany soczewicy, której nie trzeba wcześniej moczyć, natomiast trzeba pamiętać, że zielona soczewica gotuje się dłużej niż czerwona, więc wybierając zupę z czerwonej soczewicy zadbaj o to, aby jej nie rozgotować. 
  • Zupę z zielonej soczewicy możesz wzbogacić dodając do niej szpinak. Liście dokładnie czyścimy i myjemy. W garnku gotujemy wodę i wyłączamy palnik. Wodę solimy i wrzucamy szpinak do wrzątku na 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na sito. Tak przygotowany szpinak wkładamy do kurczaka, a następnie zalewamy wcześniej przygotowaną zupą z zielonej soczewicy. 

Notka redakcyjna

Zupa krem z zielonej soczewicy 


Zupa krem z zielonej soczewicy jest prosta w przygotowaniu, więc to doskonały wybór dla osób, które lubią rośliny strączkowe, ale nie chcą spędzać wiele czasu w kuchni. Jak zrobić zupę krem z zielonej soczewicy? To proste. Zieloną soczewicę (około 200g) przelej zimną wodą, odlej a następnie ponownie zalej ją wodą, odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie przelej zieloną soczewicę przez sito. Obierz 2 cebule i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ¼ selera umyj w zimnej wodzie. Obierz warzywa ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Do rondla wlej 3 łyżki oleju, wsyp cebulę i podsmaż. Dodaj namoczoną soczewicę oraz pokrojone warzywa. Zalej bulionem drobiowym lub warzywnym (ok. litr). Dodaj liścia laurowego i 2 ziarenka ziela angielskiego, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liścia laurowego i ziele angielskie z zupy i dokładnie zblenduj. Zupę krem z zielonej soczewicy możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki. 

Dlaczego warto jeść zielną soczewicę?


Soczewica to roślina strączkowa bogata w żelazo, węglowodany, błonnik, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi, poprawia pracę serca, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, usuwa toksyny z organizmu oraz obniża poziom cholesterolu. Soczewica zielona jest bogata w białko, dlatego potrawy z soczewicy są tak sycące. W soczewicy zielonej znajdziemy także magnez, kwas foliowy.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy