Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną smakują wybornie z różnymi dodatkami. Możecie je podać z tradycyjną okrasą, sosem borowikowym lub żurawiną. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale warto. Gęsie mięso z podsmażoną cebulką i przyprawami w delikatnym cieście pierogowym nie ma sobie równych. Z całej porcji wychodzi ok. 45. pierogów. Jeśli to za dużo, możecie zrobić danie z połowy porcji albo część pierogów zamrozić na później. Pierogi są idealne na ciepłą kolację dla dwojga i doskonale pasują do czerwonego wina.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 179 głosów)

Pierogi z gęsiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie mięsa: udka gęsie gotujemy w wywarze. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, por, 2 ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyciągamy udka. Bulion możemy przeznaczyć na zupę lub zawekować w słoikach na później.

  • 2.

    Przygotowanie farszu: na patelni roztapiamy 15 g smalcu z gęsi. Jedną cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na smalec. Wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy nożem na drobne kawałki. Smażymy z cebulą i przyprawami – szczyptą soli, pieprzu i tymiankiem – przez 10 minut. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy łyżkę wywaru. Odstawiamy do przestygnięcia.

  • 3.

    Ciasto na pierogi: mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy 200 ml gorącej wody i mieszamy łyżką. Kiedy masa przestanie parzyć w ręce, przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy, aby ciasto było gładkie i jednolite.

  • 4.

    Wałkowanie: ciasto dzielimy na cztery porcję. Bierzemy jedną z nich, a pozostałą część przykrywamy ściereczką. Ponownie podsypujemy trochę mąki na stolnicę i rozwałkowujemy porcję ciasta na grubości ok. 2 mm.

  • 5.

    Lepienie pierogów: szklanką o możliwe najcieńszych rantach wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Skrawki zbieramy i dokładamy je do pozostałego ciasta pod ściereczkę. Na środek kół nakładamy po 1 łyżce farszu (ok. 15 g) tak, żeby brzegi pozostały czyste. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi, mocno przyciskając kciukiem i palcem wskazującym. W ten sposób przygotowujemy pierogi z gęsiną z całej porcji ciasta i farszu.

  • 6.

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Doprowadzamy do wrzenia i na gotującą się wodę delikatnie wrzucamy pierogi tak, aby się nie poparzyć. W garnku powinno się zmieścić ok. 10–12 pierogów. Gdy wypłyną, czekamy jeszcze dosłownie jedną minutę i wyjmujemy łyżką cedzakową.

  • 7.

    Okrasa: na patelni roztapiamy pozostałą część smalcu, obraną cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż będą przyrumienione. Okrasę wraz z tłuszczem nakładamy na pierogi z gęsiną, ułożone na talerzu.

Porady

  • Jeśli nie macie gęsiego smalcu, farsz i okrasę możecie smażyć na maśle lub oleju.
  • Do farszu można wykorzystać także resztki mięsa z pieczonej gęsi. Należy rozdrobnić je i usmażyć zgodnie z przepisem na patelni. Farsz będzie delikatniejszy i mniej tłusty, jeśli przygotujecie go na piersiach z gęsi, jednak na udkach będzie bardziej smakowity i soczysty.
  • Gotowaną lub pieczoną gęsinę możecie także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Ważne jest to, żeby ciasto na pierogi nie wyschło w czasie lepienia, bo trudniej będzie je rozwałkować na cienki placek i skleić.
  • Jeśli nie czujecie się mistrzami w lepieniu pierogów, wystarczy, że złożycie krążki z farszem na pół i krawędzie przyciśniecie końcówką ząbków zwykłego stołowego widelca.
  • Do wody na pierogi z gęsiny można dodać łyżkę oleju. Wtedy na pewno się ze sobą nie skleją. Wyłóżcie je na talerz na płasko, nie kładąc jeden na drugim.

Notka redakcyjna

Pierogi z gęsiną – danie regionalne z Wielkopolski

Potrawy z gęsi są charakterystyczne dla tradycji kulinarnych Wielkopolski. W listopadzie na św. Marcina restauracje prześcigają się w pomysłach na gęsinę. Do tradycyjnych potraw należą:

  • czernina na gęsinie,
  • pieczona gęś z pyzami i modrą kapustą
  • i pierogi z gęsiny.

Dlaczego gęsina? Legenda mówi, że w IV wieku pustelnik o imieniu Marcin, kiedy został mianowany przez biskupa do sprawowania urzędu, ukrył się w gęsiej zagrodzie. Gęgające zwierzęta jednak szybko ujawniły biskupowi jego kryjówkę i tym samym musiał przyjąć święcenia biskupie.

Sos do pierogów z gęsiną

Zamiast okrasy, możecie podać pierogi z gęsiny polane aromatycznym sosem:

  • żurawinowym – to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie mięsa z owocami. Sos żurawinowy możecie podać na zimno lub na ciepło. Słodko-kwaśny owoc lekko podkręci smak czerwonego wina, jeśli podajecie je do pierogów.
  • borowikowym – można przygotować ze świeżych lub suszonych grzybów. Suszone należy wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. Ciepłym śmietanowo-borowikowym sosem polewamy pierogi z gęsiną na talerzach.

Jaką zrobić surówkę do pierogów z gęsiną?

Do pysznych, ale jednak nieco tłustych, pierogów z gęsią pasują świeże sałatki lub kwaśne surówki:

  • surówka z białej kapusty – gnieciona z solą, z dodatkiem marchewki i jabłka,
  • kiszona kapusta – doda potrawie lekkości i dostarczy dużą dawkę witaminy C,
  • świeża sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i pestek słonecznika – będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale także kolorową ozdobą talerza,
  • surówka z kapusty pekińskiej – również ciekawa propozycja, do której można dodać mandarynki 
  • lub surówka porowa – tradycyjna i smaczna.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy