Knedliki z karkówką i kapustą to absolutny czeski klasyk, który jest bardzo popularny u naszych sąsiadów. Takie danie z łatwością przygotujemy samodzielnie, a będzie to świetna alternatywa dla polskich przysmaków. Sprawdzi się doskonale jako pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Soczysta i pachnąca karkówka idealnie współgra z łagodnym smakiem tradycyjnych czeskich knedli i kiszoną kapustą na ciepło. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis - tego trzeba koniecznie spróbować!
Apetitonline.cz
(średnia 0 z 0 głosów)
Pieczenie karkówki: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C. Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kminkiem (15 g) i dokładnie nacieramy zmiażdżonym czosnkiem ze wszystkich stron. Cebule (2 szt.) obieramy i kroimy w kostkę. Układamy ją na dnie brytfanny, a na niej umieszczamy karkówkę. Polewamy kubkiem gorącej wody i pieczemy do miękkości przez około 3 godziny.
Składniki na knedliki bułczane: w misce umieszczamy 1 kg mąki krupczatki, 1 jajko, szczyptę soli, pokruszone drożdże, szczyptę cukru i 500 ml mleka. Odstawiamy na 5 minut.
Zagniatanie ciasta: po upływie 5 minut zagniatamy ciasto, dodajemy rozdrobnioną bułkę i odstawiamy surowe ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy już podwoi swoją objętość, formujemy z niego 3–4 dość grube wałki.
Gotowanie knedli: w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy knedle i gotujemy przez około 18 minut, obracając w połowie gotowania. Wyławiamy ugotowane ciasto, nakłuwamy i pozostawiamy do odparowania.
Krojenie mięsa: upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm.
Sos: naczynie, w którym pieczone było mięso, stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Sok z cebulą, który pozostał po pieczeniu mięsa, powinien nieco odparować. Następnie dodajemy łyżkę mąki (10 g) i podsmażamy. Zalewamy całość 200 ml zimnej wody i gotujemy przez około 20 minut.
Kapusta: na patelni rozgrzewamy 24 g smalcu. 2 cebule obieramy i kroimy je i boczek w kostkę. Wrzucamy na tłuszcz i dodajemy szczyptę kminku. Podsmażamy do miękkości. Następnie dokładamy kapustę kiszoną, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy 20 g cukru (około 4 łyżek), 100 ml octu i sól. Całość przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
Zagęszczanie kapusty: po około piętnastu minutach gotowania dodajemy do kapusty 24 g mąki (około 2 łyżek), mieszamy i ponownie gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu.
Serwowanie: najpierw na talerzu umieszczamy kapustę - na jedną porcję wystarczą 2–3 łyżki. Knedle kroimy na plastry i układamy je na talerzu jeden na drugim (kilka plasterków). Ostatnim elementem jest mięso, które umieszczamy na kapuście i knedlach skórką do góry. Całość polewamy sosem.
Kalorie: 5967
Węglowodany: 899
Tłuszcz: 175
Błonnik: 41
Białko: 180
Podobne przepisy: dania mięsnePorady
- Mleko, którego używamy do zrobienia knedlików, powinno być w temperaturze pokojowej.
- Doskonałe knedliki czeskie osiągniemy, polewając je roztopionym smalcem po ugotowaniu. Dzięki temu zabiegowi będą smaczne i pachnące.
- Ugotowana kapusta powinna mieć lekko słodkawy smak, błyszczący kolor i odpowiednią ilość soku. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować.
- Zamiast gotowanej słodkiej kapusty możemy podać do knedlików bigos staropolski lub po prostu kiszoną. Dobrze pasują tu także buraczki zasmażane.
- Knedliki świetnie smakują również z innymi dodatkami, np. polane sosem z grzybów leśnych lub pieczarek.
- Z kolei karkówkę możemy z powodzeniem zamienić na duszoną wołowinę, szynkę, a nawet schab. Popularne są też knedliki z gulaszem.
Komentarze