REKLAMA

Ciastka cytrynowe faworkowe

Ciastka cytrynowe z kruchego i lekkiego ciasta na faworki świetnie zastąpią tradycyjny karnawałowy przepis na chruściki, które goszczą na naszych stołach w każdy Tłusty Czwartek. Dzięki dodatkowi skórki z cytryny będą wyjątkowo aromatyczne i przepełnione słodko–kwaśnym smakiem, który każdy pokocha. Naprawdę warto ich spróbować podajemy sprawdzony przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery ciastka ciasteczka maślane faworki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Skórka cytrynowa 1.

    Ciasto na faworki: zagniatamy z masła posiekanego z mąką, dwóch łyżek cukru, skórki startej z jednej cytryny, jajek i spirytusu, aż do powstania jednolitej masy. Gotowe ciasto ubijamy wałkiem lub dłońmi, a następnie znowu zagniatamy. Dzielimy je na dwie części, które należy rozwałkować na cienkie, ok. 2-milimetrowe placki. Przy pomocy radełka tniemy ciasto na kwadraty lub romby.

  • rozgrzany olej 2.

    Smażenie ciastek cytrynowych: w garnku rozpuszczamy 600 g smalcu lub podgrzewamy 1 l oleju do smażenia. Tłuszcz powinien osiągnąć temp. ok. 180°C. Jak się rozgrzeje, wrzucamy po kilka cytrynowych ciastek i smażymy je do osiągnięcia złotego koloru przez ok. 30–40 sekund. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 20 sekund. Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • Długość smażenia ciastek może się różnić w zależności od grubości ciasta i ich wielkości. Faworki dobrze jest wrzucać w niewielkiej ilości, inaczej temperatura tłuszczu znacznie się obniży.
  • Ciastka cytrynowe warto poddawać oprószone cukrem pudrem i posypane startą skórką cytrynową. Nada im to delikatnej słodyczy i aromatu.
  • By ciastka cytrynowe były idealnie kruche, użyj smalcu do ich smażenia. Jednak jeśli z jakichś przyczyn chcesz go uniknąć wykorzystaj litr oleju roślinnego, rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego.
  • Cytrynowe ciasteczka smakują najlepiej po 2–3 godzinach od wyjęcia ich z tłuszczu. Później można przechowywać je przez kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku.

Notka redakcyjna

Cytrynowe ciastka na każdą okazję

Cytrynowe ciastka smażone na oleju mogą stanowić hit każdego rodzinnego spotkania. Żaden z gości nie wyjdzie od ciebie bez przepisu na nie. Dlatego radzimy przygotowywać je nie tylko na Tłusty Czwartek.

Dzięki dodaniu imbiru, cynamonu lub innych przypraw korzennych, które lubisz ciastka uzyskają niesamowity aromat, który każdemu przywoływać będzie skojarzenie ze świętami Bożego Narodzenia. Odrobina aromatu waniliowego nada im za to wyjątkowej lekkości i wiosennej słodyczy.


Wariacje na temat cytrynowych ciastek

Jeśli zależy nam na tym, by upiec wyjątkowo miękkie ciastka cytrynowe bez wahania możemy wykorzystać podany wyżej przepis. Gwarantujemy, że będzie on smakował nawet najbardziej wymagającym łasuchom.


Jednak nie każdy jest fanem smażonych faworków. Dlatego polecamy wykorzystać przepis na kruche ciastka i dodać do niego skórkę z cytryny. Jest to wspaniały deser dla całej rodziny, w którego przygotowaniu będą mogli pomóc także najmłodsi.


Ciekawą propozycją są też bułeczki drożdżowe z dodatkiem skórki cytrynowej. Wystarczy do ciasta zetrzeć skórkę z całej cytryny. Dodatkowo można zrobić również budyń cytrynowy, jako nadzienie, wierzch obsypujemy kruszonką. Jeśli zależy nam na mocno cytrynowym smaku to do niej również możemy dodać skórkę.

 

Miękkie i puszyste faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem w okresie karnawału, w Tłusty Czwartek i Ostatki można pozwolić sobie na kaloryczne słodkości smażone na głębokim oleju. Na tę okazję sprawdzą się nie tylko pączki, ale także faworki oraz przypominające je smażone ciastka cytrynowe.


Nazwa faworki pochodzi z francuskiego słowa faveur, które oznacza wstążkę wręczaną rycerzom przez damy dworów podczas turniejów. Nazwa oddaje fantazyjny kształt tych słodkości.


Ciasteczka cytrynowe swoją formą różnią się od klasycznych chruścików. Jednak mimo, że kształtem bardziej przypominają latawiec niż wstążkę, to nadal pozostają wyjątkowo kruche na zewnątrz oraz miękkie i puszyste w środku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy