Faworkowe ciasteczka cytrynowe

Faworki w formie ciasteczek? O tak! Do ciasta dodajemy skórkę z cytryny - dzięki niej będą wyjątkowo aromatyczne.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 i 1/2 dag zimnego masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • skórka otarta z 1 cytryny + do posypania
  • 2 jajka
  • łyżka spirytusu
  • ok. 60 dag smalcu lub 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Masło siekamy z mąką, cukrem, skórką cytrynową, jajkami i spirytusem. Posiekane składniki wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy. Powinno powstać jednolite, gęste ciasto – gotowe wybijamy wałkiem lub dłońmi i znowu zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną rozwałkowujemy na cieniutki, ok. 2-mm placek.
  2. Za pomocą radełka tniemy ciasto na kwadraty lub romby. W szerokim dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz – powinien osiągnąć temp. 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy po kilka ciastek. Kiedy wypłyną na wierzch, smażymy aż staną się złote, ok. 30-40 sek., ale zależy to od wielkości i grubości ciasta.
  3. Patyczkiem do szaszłyków przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 20 sek. Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i startą skórką cytrynową.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
deser ciastka cytryna faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze