Faworkowe ciasteczka cytrynowe

Faworki w formie ciasteczek? O tak! Do ciasta dodajemy skórkę z cytryny - dzięki niej będą wyjątkowo aromatyczne.

Deseryciastkafaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 192 głosów)

Składniki:

  • 5 i 1/2 dag zimnego masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • skórka otarta z 1 cytryny + do posypania
  • 2 jajka
  • łyżka spirytusu
  • ok. 60 dag smalcu lub 1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło siekamy z mąką
  • cukrem
  • skórką cytrynową
  • jajkami i spirytusem. Posiekane składniki wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy. Powinno powstać jednolite
  • gęste ciasto – gotowe wybijamy wałkiem lub dłońmi i znowu zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną rozwałkowujemy na cieniutki
  • ok. 2-mm placek.
  • Za pomocą radełka tniemy ciasto na kwadraty lub romby. W szerokim dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz – powinien osiągnąć temp. 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy po kilka ciastek. Kiedy wypłyną na wierzch
  • smażymy aż staną się złote
  • ok. 30-40 sek.
  • ale zależy to od wielkości i grubości ciasta.
  • Patyczkiem do szaszłyków przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 20 sek. Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową
  • odkładamy na papierowe ręczniki
  • aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i startą skórką cytrynową.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy