Georgina Kiely

Kruche ciasteczka wielkanocne

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kruche ciasteczka wielkanocne mają pyszne, kakaowe wnętrze i słodki, biały wierzch oraz sezonową dekorację w postaci czekoladowych króliczków. Są znane jako crinkle cookies, ponieważ zdobią je pęknięcia, które ciekawie uwydatnia posypka z cukru pudru. Są niezwykle proste do zrobienia, a zaskoczą wszystkich domowników niecodziennym wyglądem. Sprawdźcie nasz przepis na ciasteczka wielkanocne – deser na jeden kęs i ozdobę świątecznego stołu. 

Składniki:

  • kakao  30 g

  • cukier drobny  100 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  90 g

  • proszek do pieczenia  0.5 łyżeczki

  • cukier puder  25 g

  • czekolada  15 szt.

Kruche ciasteczka wielkanocne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ucieramy razem kakao, drobny cukier do wypieków, olej i jajko. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Mieszamy suche składniki z masą kakaową, aż uzyskamy miękkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

  • Krok 2:

    Wykładamy dużą blachę do pieczenia pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 17°C (z termoobiegiem). Przesiewamy cukier puder do miski. Powinna być dosyć duża, ale płytka – będziemy w niej obtaczać wielkanocne ciasteczka przed pieczeniem.

  • Krok 3:

    Formujemy ze schłodzonego ciasta 15 kulek (każda z nich powinna ważyć około 20 g). Obtaczamy je w cukrze pudrze, po czym układamy w równych odstępach na przygotowanej blaszce z pergaminem. Pieczemy przez 9 minut, a następnie w środek każdego ciasteczka wciskamy wielkanocną czekoladkę (na przykład w kształcie króliczka lub pisanki) – białą, mleczną lub deserową. Trzymamy w piekarniku jeszcze przez 1 minutę, żeby czekolada lekko się rozpuściła i przykleiła do ciastek.

  • Krok 4:

    Pozostawiamy kruche ciasteczka wielkanocne na blaszce, aż osiągną temperaturę pokojową. Nie przejmujmy się, jeśli wydają nam się na początku miękkie w środku. Kiedy wystygną, stwardnieją. Przechowujemy je w hermetycznym pojemniku, żeby uchronić je przed wpływem wilgoci. Najlepiej spożyć je w ciągu 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easter-crinkle-cookies

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne