Apetit

Maślane ciasteczka wielkanocne

Ocena:

5 (2)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Maślane ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek to przyjemność dla oka i podniebienia oraz frajda dla całej rodziny. Są niezwykle kruche, rozpływają się w ustach i pachną wanilią, a do tego można mile spędzić czas, dekorując je na różne sposoby. Podpowiadamy, jak je upiec oraz jak przyrządzić lukier. Zdradzamy także techniki zdobienia wypieków, które pozwolą stworzyć niezwykłe ciasteczka świąteczne – maślane, chrupiące i piękne. 

Składniki:

  • masło  200 g

  • cukier drobny  180 g

  • cukier waniliowy  20 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  400 g

  • białka  2 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • cukier puder  350 g

  • barwnik spożywczy  5 g

Maślane ciasteczka wielkanocne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ucieramy masło z drobnym cukrem do wypieków i cukrem waniliowym do połączenia składników. Nie powinniśmy miksować ich zbyt długo, bo ciasteczka waniliowe mogą nie zachować kształtu podczas pieczenia. Dodajemy jajka i mąkę. Ubijamy masę przez chwilę, po czym wyrabiamy ją rękami.

  • Krok 2:

    Dzielimy ciasto na 3 kule. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę, a najlepiej na całą noc. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

  • Krok 3:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy jeden kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na oprószonym mąką blacie na grubość około 0,5 cm (jeśli placek będzie cieńszy, ciasteczka staną się twarde).

  • Krok 4:

    Wycinamy jajka lub inne świąteczne kształty za pomocą foremek. Układamy ciasteczka na Wielkanoc na blasze wyłożonej żaroodpornym pergaminem. Pieczemy je przez około 7–9 minut, aż brzegi zaczną się lekko złocić. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe kawałki ciasta, które czekały w lodówce.

  • Krok 5:

    Żeby uzyskać lukier królewski, miksujemy przez chwilę białka z sokiem z cytryny, tylko do połączenia składników. Pamiętajmy, że nie powinny być ubite na sztywno. Pozostałości jajek możemy wykorzystać do zrobienia wielkanocnej babki z żółtek.

  • Krok 6:

    Przesiewamy cukier puder przez gęste sitko i stopniowo dodajemy go do białek. Ubijamy masę na niskich obrotach, aż składniki się połączą i stworzą gęsty, gładki i lśniący lukier, który pięknie udekoruje nasze maślane ciasteczka wielkanocne.

  • Krok 7:

    Rozdzielamy lukier na dwie porcje. Jego gęstsza wersja będzie potrzebna do konturowania, a rzadsza do stworzenia tła i wzorków. Kontrolujemy jego konsystencję, dodając do niego więcej cukru pudru. Jeśli będzie zbyt sztywny, można wymieszać go z kilkoma kroplami wody lub soku z cytryny.

  • Krok 8:

    Rozkładamy lukier do kilku miseczek i mieszamy z różnymi barwnikami spożywczymi, według gustu. Przekładamy go do małych rękawów cukierniczych wyposażonych w tylki do pisania (z małymi, okrągłymi otworami). Jeśi nie mamy ich pod ręką, możemy napełnić lukrem woreczek do żywności zamykany na suwak i precyzyjnie odciąć jego róg nożyczkami. 

  • Krok 9:

    Najpierw wykonujemy kontur wokół obwodu jajka. Wykorzystujemy gęstszy lukier, żeby dekoracja nie rozlała się poza krawędzie ciasteczka. Następnie pokrywamy jego powierzchnię rzadszym lukrem. Rozprowadzamy go za pomocą wykałaczki, wykonując okrężne ruchy. Lekko pukamy ciastkiem o płaską powierzchnię, żeby polewa była równa i gładka. Zanim tło zaschnie, tworzymy kropki w innym kolorze. Ciekawy efekt uzyskamy także, jeśli rozcieńczymy barwnik w miseczce z wodą, a nastęnie rozproszymy go na ciasteczkach za pomocą pędzelka lub szczoteczki. Pamiętajmy, żeby zabezpieczyć kuchnię folią spożywczą i zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline, https://www.apetitonline.cz/recept/puntikovana-kropenata-vajicka-maslove-susenky-s-vanilkou

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne