www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Czekoladowe babeczki walentynkowe są miękkie i puszyste, a do tego kryją w sobie kremowe, rozpływające się w ustach pralinki. To uroczy deser dla zakochanych, który zdobią wzory z kremu maślanego i serduszka z białej czekolady. Zobaczcie, jak upiec walentynkowe babeczki. Podarujcie je ukochanej osobie lub zróbcie sobie sami słodki prezent.
masło 325 g
cukier muscovado 200 g
kakao 70 g
mąka pszenna 140 g
jajka 2 szt.
pralinki 8 szt.
cukier puder 300 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
biała czekolada 8 szt.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wykładamy blaszkę na muffiny 8 papilotkami lub przygotowujemy pojedyncze foremki silikonowe. Rozpuszczamy 175 g masła w rondelku i pozostawiamy je do ostygnięcia na 5 minut.
Mieszamy cukier trzcinowy muscovado (jasny) z 50 g kakao i mąką. Możemy to zrobić łyżką lub z pomocą robota kuchennego, żeby dokładnie rozbić grudki cukru. Dodajemy do suchych składników płynne masło i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Rozmieszczamy po trochu mieszanki w foremkach, a następnie do każdej z nich wkładamy ulubione pralinki lub domowe trufle czekoladowe. Warto zrobić je z białej tabliczki, żeby odcinały się kolorystycznie od kakaowej babeczki i tworzyły zaskakujące wnętrze. Nakładamy łyżką pozostałą masę, upewniając się, że trufle są całkowicie przykryte. Pieczemy babeczki na walentynki przez 15–20 minut. Studzimy je (najlepiej na kratce cukierniczej, żeby odparowały).
Umieszczamy 150 g miękkiego masła, cukier puder i ekstrakt waniliowy w misie miksera. Ucieramy masę przez około 5–8 minut, aż będzie idealnie gładka i prawie biała. Zmniejszamy obroty urządzenia do minimum i ucieramy ją jeszcze przez kilka minut, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Dekorujemy czekoladowe babeczki walentynkowe. Rozsmarowujemy część waniliowego kremu maślanego na wystudzonym cieście. Resztę mieszamy z 2 łyżkami kakao (około 20 g), a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego wyposażonego w dużą końcówkę w kształcie gwiazdy. Wyciskamy serca na szczycie babeczek. Na koniec ozdabiamy je serduszkami z białek czekolady.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/melting-heart-muffins