www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Magdalenki z żurawiną to klasyczne francuskie ciasteczka o kształcie podłużnej muszelki. Są puszyste, maślane, mięciutkie i słodkie, jednak smak ten balansuje orzeźwiająca nuta pomarańczy i suszone owoce. Podane jeszcze ciepłe, z odrobiną kremu angielskiego na wierzchu, są idealnym dodatkiem do kubka gorącej kawy lub herbaty. Sprawdźcie ten przepis na delikatne magdalenki z żurawiną.
żurawina 50 g
proszek do pieczenia 5 g
mąka pszenna 155 g
cukier puder 125 g
jajka 3 szt.
cukier muscovado 15 g
ekstrakt waniliowy 2 g
masło 155 g
imbir 5 g
pomarańcze 1 szt.
sól 1 szczypta
Masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niskiej mocy palnika. Zestawiamy naczynie z płyty grzewczej, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.
Pomarańczę dobrze myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach (ważne, by nie zetrzeć albedo, czyli białej, gorzkiej części). Następnie owoc kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej części.
Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Ubijamy przez 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta (możemy zrobić to mikserem). Dodajemy 120 g cukru pudru oraz cukier muscovado i ubijamy przez 4-5 minut, aż jajka staną się gęste i spienione. Na końcu wlewamy masło z wanilią i dokładnie łączymy.
150 g mąki przesiewamy do suchej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz imbir i mieszamy. Suche składniki przesypujemy do masy jajecznej i szpatułką delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i 3-4 łyżki soku. Ciasto przykrywamy i chłodzimy w lodówce minimum przez 3 godziny (warto jednak zostawić je na całą noc, dzięki czemu lepiej utrzyma nadany kształt i nie skurczy się podczas pieczenia).
Świeżą żurawinę (dobrze sprawdzi się również mrożona, należy jednak wcześniej ją rozmrozić) umieszczamy w rondelku i dodajemy łyżkę soku pomarańczowego oraz pozostały cukier puder. Ustawiamy naczynie na niskiej mocy palnika i gotujemy przez 5 minut lub do momentu, aż owoce staną się miękkie (wciąż jednak powinny pozostać w całości).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Foremki do magdalenek (możemy je zastąpić metalowymi lub silikonowymi foremkami do babeczek) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Do wgłębień wkładamy łyżkę zimnego ciasta, a następnie do środka wciskamy konfiturę z żurawiny. Ciastka pieczemy przez 8-10 minut, aż ciasto nieco urośnie, a brzegi będą złote i chrupiące. Foremki wyjmujemy, czekamy 1-2 minuty, aż nieco ostygną, a następnie delikatnie je wyciągamy (powinny łatwo wyskoczyć z formy).
Magdalenki z żurawiną podajemy jeszcze ciepłe, zanurzone w waniliowym, angielskim kremie, najlepiej z kubkiem aromatycznej kawy.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cranberry-orange-madeleines