Mrożone warzywa - właściwości i zastosowanie
11 przepisów

Mrożone warzywa mogą być spożywane jako zamiennik świeżych, zwłaszcza poza sezonem. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca zjadać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdej doby. Najlepiej smakują one w sezonie, lecz dzięki mrożeniu można zajadać się nimi przez cały rok, dbając o swoje zdrowie. Jednak czy mrożone warzywa są zdrowe, mają witaminy i inne wartości odżywcze? Jak wypadają w porównaniu do świeżych? Oto zebrane sposoby na mrożone warzywa.
Mrożone warzywa - właściwości i zastosowanie

Tarta z warzywami to wytrawne ciasto z warzywnym farszem. Do jej przygotowania można używać sezonowych warzyw. Przepis na tartę z warzywami to smaczna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Tarta z warzywami świetnie smakuje podawana na ciepło z sałatką lub na zimno jako szybki lunch.
Pyszna tarta z warzywami

Fajitas z polędwiczką z indyka to szybka przekąska do zabrania na wynos. Może stać się propozycją na lunch do pracy.
Fajitas z polędwiczką z indyka

Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką to pikantne danie do przygotowania w łatwy i szybki sposób. Farsz możecie wykorzystać na przykład do naleśników. Spróbujcie zapiekanych ziemniaków z węgierską mieszanką warzywną.
Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką

Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo to łatwe i szybke w przygotowaniu danie obiadowe dla miłośników grzybów.Spróbujcie zapiekanki leśnej z podgrzybkami na rodzinny obiad.
Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo

Polędwiczka z indyka z warzywami i ryżem to danie szybkie w przygotowaniu inspirowane azjatyckimi smakami. Spróbujcie przepisu na polędwiczki z indyka z warzywami i ryżem na rodzinny obiad.
Polędwiczka z indyka z warzywami i ryżem

Błyskawiczny zdrowy bezmięsny obiad.
Kasza gryczana z warzywkami

to danie dla zabieganych
Kokardki z warzywami i mięsem

Super pomysł na obiad :-)
Sycący Kociołek

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcje
Zapiekanka z fasolką szparagową
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Mrożone warzywa - właściwości
Warzywa mrożone posiadają porównywalne właściwości jak świeże warzywa. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, antyoksydantów, polifenoli, witamin, minerałów i soli mineralnych. Wpływają na neutralizację wolnych rodników. Pomagają również przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym.
Mrożonki cechują się również niewielką kalorycznością, dlatego ułatwiają zachowanie prawidłowej wagi ciała. Osoby spożywające sporo warzyw rzadziej zmagają się z nadwagą i otyłością. Zarówno świeże, jak i mrożone warzywa wpływają także pozytywnie na układ odpornościowy, co pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na sezonowe infekcje.
Warto wprowadzać do swojej diety różne warzywa, ponieważ każde z nich posiada unikalne właściwości. Niestety nie zawsze jest to możliwe poza sezonem, kiedy dostęp do warzyw jest mocno ograniczony. Na szczęście można wtedy sięgać po mrożonki, aby czerpać korzyści zdrowotne z diety.
Najlepiej jeść różnokolorowe warzywa mrożone – np. pomarańczowe są bogatym źródłem beta-karotenu, zielone zawierają sporo kwasu foliowego oraz chlorofilu, a czerwone obfitują w antyoksydanty. Warzyw należy spożywać więcej niż owoców, ponieważ zawierają mniej cukru. Aby zachować cenne właściwości mrożonek, najlepiej spożyć je jak najszybciej po rozmrożeniu i unikać ponownego zamrażania.
Mrożone warzywa - czy są gorsze od świeżych?
Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy mrożone warzywa mają witaminy i są zdrowe. Okazuje się, że straty witamin w wyniku mrożenia zazwyczaj będą jedynie niewielkie. Mrożonki wykazują podobną wartość odżywczą do świeżych warzyw i mogą być spożywane bez jakichkolwiek obaw o zdrowie. Ich wartość odżywcza jest znacząco wyższa w porównaniu do produktów przechowywanych w formie przetworów, takich jak np. dżemy. Mrożenie zwykle nie powoduje również znaczącego pogorszenia smaku czy aromatu.
Do mrożenia warzyw zazwyczaj wykorzystuje się wysokiej jakości zbiory – świeże i dojrzałe. Może się więc okazać, że będą one zdrowsze od niemrożonych warzyw, które zanim trafią do sklepu, są przez długi czas przechowywane w transporcie, a następnie w magazynie. Mogą wtedy stracić swoje wartości odżywcze w większym stopniu niż mrożonki. Jednocześnie mrożenie uniemożliwia rozwój bakterii, grzybów czy pleśni.
Mrozić można większość warzyw i przechowywać je w zamrażalce nawet przez 12 miesięcy. Dzięki temu zyskujemy dostęp do zdrowych produktów przez cały rok, również zimą. Niektóre warzywa mogą jednak na skutek mrożenia wyglądać mniej apetycznie po rozmrożeniu. Są to surowce zawierające sporo wody, takie jak arbuz, pomarańcza, ogórek czy pomidor.
Mrożone warzywa - pomysły na potrawy
Warzywa mrożone nadają się do przygotowania różnego rodzaju pysznych potraw, takich jak dania główne, przystawki, sałatki, zupy czy koktajle. Nie trzeba ich rozmrażać, lecz wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika położyć na patelni, umieścić w piekarniku czy ugotować w wodzie lub na parze. Przedstawiamy kilka pomysłów na potrawy z mrożonymi warzywami.
Szybka i prosta lazania
Jest to prosta w przygotowaniu potrawa z użyciem takich warzyw mrożonych jak bakłażan i cukinia. Sprawdzi się świetnie na każdą imprezę, zwłaszcza o luźnym charakterze jak np. sylwester, urodziny czy imieniny. Warto podać ją również domownikom na niedzielę czy z okazji jakiegokolwiek innego spotkania rodzinnego.
Fajitas z polędwiczką z indyka
Polędwiczka z indyka z warzywami i ryżem to danie z wykorzystaniem mieszanki meksykańskiej. Polędwiczki podaje się z zapiekanymi na patelni mrożonkami, takimi jak papryka, marchewka, zielony groch, kukurydza, cebula i fasola czerwona. Jest to pożywny posiłek, idealny na obiad. Sprawdzi się również świetnie z okazji świąt wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Pyszna tarta z warzywami
Jest to wytrawne ciasto z warzywnym farszem na bazie mrożonek z fasolki szparagowej, marchewki, kalafiora i brokułu. Danie to polubią zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej.
Artykuły powiązane
Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami
Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?
Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler
Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.
Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata
W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.
Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian
Książki o warzywach, a dokładniej książki, w których przepisy na warzywa wiodą prym, to propozycje nie tylko dla wegetarian. Na ograniczenie mięsa w diecie, a tym samym dania z warzyw, decyduje się coraz więcej osób. I specjalnie dla nich polecamy najlepsze książki o warzywach. Wśród nich m.in. "Warzywa górą" - kompleksowy poradnik z praktycznymi recepturami, "Soki i koktajle w minutę" czyli ekspresowe pomysły na płynne warzywne lub warzywno-owocowe przysmaki, a także "Kalafior to król", "Więcej warzyw" czy "Sezonowe warzywo". Nasze recenzje poniżej.
Wegetariańska lista zakupów
Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!
Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille
MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!
Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa
Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.
Blender nie tylko do smoothie – przepisy i porady
Smoothie i koktajle to propozycje, po które sięgają nie tylko osoby na diecie. Zbilansowany napój to dobry pomysł na drugie śniadanie na słodko lub szybki podwieczorek w zabiegany dzień. A jeśli mamy ochotę na więcej zblendowanych pyszności? Perfekcyjne pesto, doskonała zupa-krem, a może aksamitny sos? Te przepisy wykonacie za pomocą jednego urządzenia, które kojarzy się głównie ze smoothie! Poznajcie zalety blendera kielichowego do zadań specjalnych w kuchni i przepisy na potrawy, z którymi zaplanujecie cały smakowity dzień.
Zimą rządzą mrożonki
Nadchodzi zima, czas, kiedy ze sklepowych półek znikają świeże warzywa i owoce, a przygotowanie sobie surówki nie jest już takie proste. Nie możemy przebierać w czerwonych pomidorach, świeżych ogórkach, nie ma już młodych ziemniaków, szparagów, szpinaku. Co bardziej wytrwali z nas, wzorem swoich mam i babć zawczasu przygotowali się do zimy: zasuszyli grzyby, jabłka, zioła; zamarynowali paprykę albo zamrozili świeże warzywa i owoce!
Parowanie na fali czyli jak gotować szybko i zdrowo
Dla jaroszy i osób unikających tłuszczu, w dodatku żyjącym w ciągłym pośpiechu, kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze jest nieoceniona.