Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką to pikantne danie do przygotowania w łatwy i szybki sposób. Farsz możecie wykorzystać na przykład do naleśników. Spróbujcie zapiekanych ziemniaków z węgierską mieszanką warzywną.
Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką/Fot. Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
(średnia 4.46 z 157 głosów)
Ugotowane duże ziemniaki przecinamy wzdłuż na połówki, wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną pikantną kiełbasę i mieszankę węgierską. Smażymy, aż odparuje woda, a warzywa pozostaną lekko jędrne.
Oprószamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, mieszamy z kawałkami wydrążonymi z ziemniakami, jeszcze chwilę podsmażamy. Żółtka mieszamy z około czterema łyżkami keczupu, dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy ze startym miękkim, żółtym serem. Masą napełniamy ziemniaki, zapiekamy w temp. 180°C, aż ser się rozpuści.
Porady
W przepisie wykorzystano mrożone warzywa jako mieszankę węgierską.
Komentarze