Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką

Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką to pikantne danie do przygotowania w łatwy i szybki sposób. Farsz możecie wykorzystać na przykład do naleśników. Spróbujcie zapiekanych ziemniaków z węgierską mieszanką warzywną. 

zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ugotowane duże ziemniaki przecinamy wzdłuż na połówki, wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną pikantną kiełbasę i mieszankę węgierską. Smażymy, aż odparuje woda, a warzywa pozostaną lekko jędrne.
  • 2.Oprószamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, mieszamy z kawałkami wydrążonymi z ziemniakami, jeszcze chwilę podsmażamy. Żółtka mieszamy z około czterema łyżkami keczupu, dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy ze startym miękkim, żółtym serem. Masą napełniamy ziemniaki, zapiekamy w temp. 180°C, aż ser się rozpuści.

Porady

W przepisie wykorzystano mrożone warzywa jako mieszankę węgierską. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy