Aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem z warzywami to doskonały przepis na obiad lub kolację. Może być też zabrana do pracy i odgrzana na łatwy i szybki lunch. Zapiekanka z kurczakiem to klasyk w wielu domach. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest to bardzo sycący posiłek. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem sprawdzi się również jako sposób na wykorzystanie "resztek" z lodówki - można dodać do niej wszystkie lekko podwiędłe warzywa. Wyjdzie pysznie!
Zapiekanka / fot. iStock
(średnia 3.71 z 670 głosów)
Porady
- Makaron do zapiekanki należy ugotować al dente - lepiej, aby był on nawet lekko niedogotowany niż rozgotowany. Zapiekanka z kurczakiem będzie zapiekana razem z warzywami, które puszczą trochę wody. Zostanie ona zaabsorbowana przez kluski.
- Jeśli w czasie pieczenia będziemy widzieć, że zapiekanka jest za sucha, można dolać do niej trochę wody. Również podgrzewając zapiekankę w piekarniku warto jej trochę dolać - dzięki temu zapiekanka z kurczakiem będzie bardziej wilgotna.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem może być przygotowana w bardzo krótkim czasie. Jeśli chcemy uniknąć gotowania makaronu w osobnym garnku do naczynia żaroodpornego można wsypać surowy makaron. Trzeba jednak pamiętać o dolaniu dodatkowej wody do zapiekanki, aby mógł on się ugotować. Warto sprawdzać mniej więcej co 10 minut, czy nasza zapiekanka z kurczakiem nie potrzebuje uzupełnienia wody. Podany wyżej przepis na sos jest szybkim i smacznym sosem uzupełniającym to danie. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Jeśli mamy jednak więcej czasu i chęci przygotowywana zapiekanka z kurczaka może zostać polana np. sosem beszamelowym.
Istnieje ponad 300 rodzajów makaronów! Włosi potrafią zastosować każdy z nich do potraw, aby najlepiej podkreślić ich walory. Z którym z nich najlepiej wypadnie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym? Dobrym wyborem będzie makaron penne (tzw. "rurki" lub "pióra") - gęsty sos będzie mógł wypełnić dziurki w makaronie, dzięki czemu zapiekanka będzie soczysta. Ciekawie może też smakować makaron cannelloni (tzw. "duże rury") lub conchiglie (tzw. "muszelki"). Do tej potrawy można użyć łatwo dostępnych w sklepie też makaronów fusilli (tzw. "świderki") lub farfalle (tzw. "kokardek").
Komentarze