Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami

Aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem z warzywami to doskonały przepis na obiad lub kolację. Może być też zabrana do pracy i odgrzana na łatwy i szybki lunch. Zapiekanka z kurczakiem to klasyk w wielu domach. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest to bardzo sycący posiłek. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem sprawdzi się również jako sposób na wykorzystanie "resztek" z lodówki - można dodać do niej wszystkie lekko podwiędłe warzywa. Wyjdzie pysznie!

dodany przez: Facet w kuchni

zapiekanki dania z makaronem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.71 z 670 głosów)

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ugotowany-makaron 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • smazony-kurczak 2. Pierś kroimy w paseczki, przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawami, smażymy na patelni do momentu, aż ładnie się zezłoci. Gotowy przekładamy na inne naczynie.
  • zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-skladniki 3. Paprykę kroimy w kwadraciki śr.2x2 i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko, włącznie z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu mieszając.
  • zabek-czosnku 4. W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i szczyptą soli, mieszamy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, posiekaną natką pietruszki i 1 garścią żółtego sera.
  • zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-przepis 5. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięso i warzywa.
    Zapiekankę makaronową z kurczakiem pieczemy w piekarniku 180 stopni, środkowa półka ok 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę resztą sera i jeszcze zapiekamy chwilę, aż się ser roztopi.

Porady

  • Makaron do zapiekanki należy ugotować al dente - lepiej, aby był on nawet lekko niedogotowany niż rozgotowany. Zapiekanka z kurczakiem będzie zapiekana razem z warzywami, które puszczą trochę wody. Zostanie ona zaabsorbowana przez kluski.
  • Jeśli w czasie pieczenia będziemy widzieć, że zapiekanka jest za sucha, można dolać do niej trochę wody. Również podgrzewając zapiekankę w piekarniku warto jej trochę dolać - dzięki temu zapiekanka z kurczakiem będzie bardziej wilgotna.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić zapiekankę z makaronem i kurczakiem?

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem może być przygotowana w bardzo krótkim czasie. Jeśli chcemy uniknąć gotowania makaronu w osobnym garnku do naczynia żaroodpornego można wsypać surowy makaron. Trzeba jednak pamiętać o dolaniu dodatkowej wody do zapiekanki, aby mógł on się ugotować. Warto sprawdzać mniej więcej co 10 minut, czy nasza zapiekanka z kurczakiem nie potrzebuje uzupełnienia wody. Podany wyżej przepis na sos jest szybkim i smacznym sosem uzupełniającym to danie. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Jeśli mamy jednak więcej czasu i chęci przygotowywana zapiekanka z kurczaka może zostać polana np. sosem beszamelowym. 
 

Rodzaje makaronu do zapiekanki

Istnieje ponad 300 rodzajów makaronów! Włosi potrafią zastosować każdy z nich do potraw, aby najlepiej podkreślić ich walory. Z którym z nich najlepiej wypadnie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym? Dobrym wyborem będzie makaron penne (tzw. "rurki" lub "pióra") - gęsty sos będzie mógł wypełnić dziurki w makaronie, dzięki czemu zapiekanka będzie soczysta. Ciekawie może też smakować makaron cannelloni (tzw. "duże rury") lub conchiglie (tzw. "muszelki"). Do tej potrawy można użyć łatwo dostępnych w sklepie też makaronów fusilli (tzw. "świderki") lub farfalle (tzw. "kokardek"). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy