Wigilijne potrawy to w dużej mierze przepisy na regionalne dania. Jednym z pomysłów jest zupa makowa z łamańcami, czyli wariacja na temat masy makowej z łamańcami, czyli kruchymi ciasteczkami własnego wyrobu. Całość pięknie pachnie i zaskakuje smakiem migdałów, bakalii oraz wanilii. Zupa makowa z łamańcami to zdecydowanie propozycja na słodszą część Wigilii.
Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 165 głosów)
Na początek migdały sparzamy, obieramy i siekamy. Mak parzymy wrzątkiem, odsączamy,
mielemy trzykrotnie w maszynce o normalnym sitku, jeden lub dwa razy, jeśli mamy specjalne sitko do maku. Mleko zagotowujemy.
Mlekiem rozprowadzamy mak, dodajemy migdały, wanilię, cynamon i rodzynki. Doprawiamy cukrem i ponownie podgrzewamy. Podajemy z łamańcami. Przepis na łamańce w kolejnym kroku poniżej.
Przepis na łamańce: zimne masło, cukier, żółtko i mąkę łączymy, siekając wszystko nożem.
Gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatamy szybko jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30–60 min.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy ciastka w dowolnym kształcie. Smarujemy białkiem i pieczemy 12–15 min w piekarniku nagrzanym do
temp. 170°C, aż zaczną nabierać apetycznie złotego koloru.
Porady
Łamańce to regionalna potrawa, którą szczególnie kojarzymy ze świętami bożego narodzenia. Zazwyczaj na stole pojawiają się łamańce z makiem, czyli kruche ciasteczka z makową, słodką masą. Warto podkreślić, że makowa masa powinna być ręcznie przygotowana - mak namoczony, a następnie kilkukrotnie przemielony. Liczą się też przyprawy - łamańce z makiem muszą pachnąć bakaliami, orzechami i np. wanilią.
Komentarze