Zapiekana owsianka à la crème brûlée to pomysł na wyjątkowe śniadanie. Aksamitna owsianka z chrupiącą skorupką jest przepisem na udany początek dnia. Pieczona owsianka z owocami to danie odpowiednie dla osób na diecie roślinnej. Pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane śniadanie to pierwszy krok do zdrowia i dobrego samopoczucia. Spróbuj pieczonej owsianki z piekarnika i pokochaj płatki owsiane na nowo. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”.
(średnia 4.43 z 160 głosów)
Przygotowując zapiekaną owsiankę zaczynamy od ugotowania płatków owsianych. W tym celu wsypujemy je do rondelka, zalewamy mlekiem i dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy płatki owsiane wchłoną płyn, a cała masa nabierze gęstości. Usuwamy laskę wanilii. Owsiankę doprawiamy szczyptą soli i syropem klonowym, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Krem owsiankowy przelewamy do pucharków i studzimy.
Przed podaniem owsianki wierzch deseru oprószamy cukrem trzcinowym i opiekamy za pomocą palnika cukierniczego, aby powstała karmelowa skorupka. Jeśli nie mamy palnika, krem umieszczamy w naczyniach żaroodpornych, oprószamy cukrem i wstawiamy na 5–10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, z włączoną funkcją górnej grzałki. Zapiekaną owsiankę podajemy ze świeżymi owocami sezonowymi.
Porady
Kinga Paruzel to finalistka pierwszej polskiej edycji MasterChef. Pasjonuje się zdrową kuchnią i właśnie takie przepisy można znaleźć w jej książce pt. „Dieta ze smakiem”. Autorka dzieli się z czytelnikami pomysłami na to jak jeść zdrowo i smacznie, a także przekonuje, że dieta może być przyjemna. Znajdziecie tam przepisy na pyszne i wartościowe śniadania, a także obiady czy desery. Kinga Paruzel przedstawia swoje ciekawe pomysły na to, jak odkryć nowy smak znanych już nam potraw. Pstrąg w migdałach, zupa z pieczonych batatów czy brownie z buraków to tylko namiastka pyszności, jakie kryje w sobie ta książka. Nie zwlekajcie i przekonajcie się, że dieta może być smaczna.
Owsianka to idealne śniadanie dla osób dbających o sylwetkę, a także tych którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oprócz tego, że jest cennym źródłem magnezu, ma ona również inne liczne właściwości zdrowotne. Przepisów na owsiankę jest naprawdę wiele, warto eksperymentować z tym daniem i znaleźć swój ulubiony smak. Ciekawym pomysłem na zapiekaną owsiankę jest też np. owsianka z jabłkami i żurawiną. Możemy przygotować tradycyjną owsiankę z wykorzystaniem ulubionych składników. Na śniadanie idealnie sprawdzi się owsianka orzechowa lub nieco bardziej wyrafinowana wersja tego dania – owsianka w marokańskim stylu, wzbogacona przyprawami takimi jak kurkuma, imbir czy szafran. Opcji jest wiele, a w każdej z nich owsianka pozwala się poznać z zupełnie innej strony.
Komentarze