Wegańska strucla makowa

Roślinne przepisy to nie tylko codzienne dania, ale też propozycje na święta. Wegańska strucla makowa jest tego dobrym przykładem. Ciasto dzielimy w trakcie przygotowania na trzy etapy: musimy zrobić nadzienie makowe, przygotować ciasto, a na koniec wymieszać lukier. Wegańska strucla makowa zasmakuje nie tylko osobom na diecie wegańskiej.

makowiecstrucla

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut, odsączamy i siekamy. Orzechy włoskie siekamy.
  • 2.Na wypełnienie: mak umieszczamy w średniej wielkości misce. Mleko migdałowe podgrzewamy. Gdy tylko się zagotuje zalewamy nim mak. Miskę przykrywamy dużym talerzem, odstawiamy na 15 min, aby ziarna maku zmiękły.
  • 3.Olej kokosowy łączymy z kremem kokosowym, cukrem, cynamonem, wanilią, rodzynkami, orzechami, kandyzowaną pomarańczowa skórką i nasionami chia (lub lnu). Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała.
  • 4.Na ciasto: mąkę, drożdże, kurkumę, sól i cukier łączymy w dużej misce. Dolewamy mleko roślinne i mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy stopiony (ale nie gorący) olej kokosowy. Gdy ciasto się zwiąże, zagniatamy je przez 10 min. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt tłuste, ale wkrótce nadmiar oleju zostanie wchłonięty przez mąkę, a ciasto stanie się jędrne. Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną mąki i dalej zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Umieszczamy je w misce i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odkładamy w ciepłe miejsce na 2 godz., aż podwoi swoją objętość.
  • 5.Piekarnik rozgrzewamy do temp 180°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości 3 mm. Na cieście rozkładamy masę makową, pozostawiając 2 cm marginesu ze wszystkich stron. Zwijamy ciasto w rulon, podwijamy końce. Owijamy długim (powinien być wystarczająco długi, aby owinąć struclę dwa razy) arkuszem papieru do pieczenia, pozostawiając szeroką na palec szczelinę między struclą a papierem, aby ciasto było w stanie trochę wyrosnąć. Przenosimy na blachę. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy z piekarnika, odcinamy papier i pozwalamy strucli ostygnąć.
  • 6.Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, dozując ilość pod oczekiwaną konsystencję, a następnie mieszamy z kroplą olejku migdałowego. Ciepłe (ale nie gorące) ciasto smarujemy lukrem i oprószamy makiem.

Porady

Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:

  • do przygotowania nadzienia olej kokosowy lub wegańskie masło
  • do przygotowania nadzienia ekstrakt waniliowy lub pasta waniliowa
  • do przygotowania nadzienia zmielone nasiona chia lub zmielone nasiona lnu
  • do ciasta 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy