Bezglutenowy wegański keks

Keks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Spróbuj bezglutenowy wegański keks bez cukru.

dodany przez: marlenas

ciasta keks

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 183 głosów)

Bezglutenowy wegański keks - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • marchewka-iStock-min 1. Na początku cytrusy parzymy ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem rzepakowym.
  • mleko-migdalowe 2. Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Ciasto na bezglutenowy keks przekładamy do formy na babkę lub do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
  • iStock-orzechy-wloskie-min 3. Na lukier mieszamy cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Dodajemy wodę stopniowo do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polewamy lukrem ciasto po ostygnięciu. Bezglutenowy wegański keks jest gotowy!

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Keks można z powodzeniem upiec w różnych formach.  Warto urozmaicić wygląd ciasta używając tortownicy, formy z kominkiem, formy na babkę lub formę do muffinek.  Każda z niech sprawi, że ciasto będzie miało odświętny wygląd. 

Notka redakcyjna

Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy możemy zmienić bakalie na inne dodatki np. suszone śliwki, orzechy laskowe  czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Jednak nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy