4.54 (183)
Keks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Spróbuj bezglutenowy wegański keks bez cukru.
mąka gryczana 1.5 szklanki
mąka kukurydziana 1.5 szklanki
mąka ryżowa 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
marchewka 3 szklanki
rodzynki 100 g
daktyle 100 g
suszona żurawina 100 g
orzechy włoskie 100 g
suszone morele 100 g
skórka pomarańczowa 100 g
pomarańcze 3 szt.
cytryna 2 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
olej rzepakowy 0.75 szklanki
mleko migdałowe 2.5 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka stołowa
cukier puder 200 g
woda 6 łyżek stołowych
Porady
Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli
Keks można z powodzeniem upiec w różnych formach. Warto urozmaicić wygląd ciasta używając tortownicy, formy z kominkiem, formy na babkę lub formę do muffinek. Każda z niech sprawi, że ciasto będzie miało odświętny wygląd.
Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy możemy zmienić bakalie na inne dodatki np. suszone śliwki, orzechy laskowe czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Jednak nie jest to konieczne.