Bezglutenowy wegański keks bez cukru

Keks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis.

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.57 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
    1,5 szklanki mąki kukurydzianej
    1,5 szklanki mąki ryżowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 szklanki startej marchewki
    100 g rodzynek
    100 g daktyli
    100 g suszonej żurawiny
    100 g orzechów włoskich
    100 g suszonych moreli
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 pomarańcze
    2 cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    2,5 szklanki mleka migdałowego
    łyżeczka cynamonu
    cukier waniliowy

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    6 łyżek wody lub soku z cytryny

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Keks to tradycyjna świąteczna potrawa. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie

  • bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób
  • które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole
  • jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy
  • możemy zmienić bakalie na inne
  • np. dodać suszonych śliwek
  • orzechów laskowych  czy doprawić keks kardamonem. To ciasto
  • które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Nie jest to jednak konieczne.

    Wykonanie

    Cytrusy parzymy

  • ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką
  • sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem. Mąki
  • proszek do pieczenia
  • sól i przyprawy przesiewamy do miski. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową
  • mleko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na babkę lub dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni
  • do suchego patyczka.

    Na lukier mieszamy cukier puder z wodą. Dodajemy ją stopniowo

  • do uzyskania gładkiej
  • jednolitej konsystencji. Polewamy nim ciasto po ostygnięciu.

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy