Keks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Spróbuj bezglutenowy wegański keks bez cukru.
Porady
Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli
Keks można z powodzeniem upiec w różnych formach. Warto urozmaicić wygląd ciasta używając tortownicy, formy z kominkiem, formy na babkę lub formę do muffinek. Każda z niech sprawi, że ciasto będzie miało odświętny wygląd.
Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy możemy zmienić bakalie na inne dodatki np. suszone śliwki, orzechy laskowe czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Jednak nie jest to konieczne.
Komentarze