Bezglutenowy wegański keks

Ocena:

4.54 (183)

  • dla 10 osób
  • łatwy

Keks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Spróbuj bezglutenowy wegański keks bez cukru.

Składniki:

  • mąka gryczana  1.5 szklanki

  • mąka kukurydziana  1.5 szklanki

  • mąka ryżowa  1.5 szklanki

  • mąka ziemniaczana  0.5 szklanki

  • marchewka  3 szklanki

  • rodzynki  100 g

  • daktyle  100 g

  • suszona żurawina  100 g

  • orzechy włoskie  100 g

  • suszone morele  100 g

  • skórka pomarańczowa  100 g

  • pomarańcze  3 szt.

  • cytryna  2 szt.

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • olej rzepakowy  0.75 szklanki

  • mleko migdałowe  2.5 szklanki

  • cynamon  1 łyżeczka

  • cukier waniliowy  1 łyżka stołowa

  • cukier puder  200 g

  • woda  6 łyżek stołowych

Bezglutenowy wegański keks - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na początku cytrusy parzymy ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem rzepakowym. marchewka-iStock-min
  • Krok 2: Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Ciasto na bezglutenowy keks przekładamy do formy na babkę lub do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. mleko-migdalowe
  • Krok 3: Na lukier mieszamy cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Dodajemy wodę stopniowo do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polewamy lukrem ciasto po ostygnięciu. Bezglutenowy wegański keks jest gotowy! iStock-orzechy-wloskie-min

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Keks można z powodzeniem upiec w różnych formach.  Warto urozmaicić wygląd ciasta używając tortownicy, formy z kominkiem, formy na babkę lub formę do muffinek.  Każda z niech sprawi, że ciasto będzie miało odświętny wygląd. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy możemy zmienić bakalie na inne dodatki np. suszone śliwki, orzechy laskowe  czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Jednak nie jest to konieczne.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne