Bezglutenowy wegański keks
Bezglutenowy wegański keks bez cukru - Przepis na Bezglutenowy wegański keksKeks to tradycyjne świąteczne ciasto. Możemy też przygotować go w wersji wegańskiej i bezglutenowej! To prosty i szybki przepis. Słodkie ciasto pełne bakalii możemy przygotować także w nieco zdrowszej wersji. Wegańskie bezglutenowe i bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które starają się zdrowo odżywiać lub stosują dietę wykluczeniową. Spróbuj bezglutenowy wegański keks bez cukru.
Składniki:
- mąka gryczana 1 1/2 szklanki
- mąka kukurydziana 1 1/2 szklanki
- mąka ryżowa 1 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- marchewka 3 szklanki
- rodzynki 100 g
- daktyle 100 g
- suszona żurawina 100 g
- orzechy włoskie 100 g
- suszone morele 100 g
- skórka pomarańczowa 100 g
- pomarańcze 3 szt.
- cytryna 2 szt.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- sól 1 szczypta
- olej rzepakowy 3/4 szklanki
- mleko migdałowe 2 1/2 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 łyżka stołowa
- cukier puder 200 g
- woda 6 łyżek stołowych
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
1.Na początku cytrusy parzymy ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na wiórki). Daktyle i morele kroimy w kostkę. Wszystkie bakalie mieszamy z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem rzepakowym.
2.Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Ciasto na bezglutenowy keks przekładamy do formy na babkę lub do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
3.Na lukier mieszamy cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Dodajemy wodę stopniowo do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polewamy lukrem ciasto po ostygnięciu. Bezglutenowy wegański keks jest gotowy!
Porady
Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli
Keks można z powodzeniem upiec w różnych formach. Warto urozmaicić wygląd ciasta używając tortownicy, formy z kominkiem, formy na babkę lub formę do muffinek. Każda z niech sprawi, że ciasto będzie miało odświętny wygląd.
Notka redakcyjna
Pyszne ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i jako zdrowa przekąska pełna suszonych owoców i orzechów. Jeśli chcemy możemy zmienić bakalie na inne dodatki np. suszone śliwki, orzechy laskowe czy doprawić keks kardamonem. To ciasto, które każdy przygotowuje inaczej – według własnego smaku. Jeśli chcemy – możemy polać go lukrem lub gorzką czekoladą. Jednak nie jest to konieczne.
Podobne przepisy

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę. Sprawdź przepis na wegański sernik jaglany.
Wegański i bezglutenowy sernik jaglany

Kolorowy keks

Keks
