Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami

Łatwy, szybki, kwaskowaty angielski deser - podawany w trakcie turnieju tenisowego w Wimbledonie. Rozmaite warstwy trifle z owocami, ciasteczkami, kremem piękne prezentują się w szklanych naczyniach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.6 z 175 głosów)

Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Połowę mleka podgrzewamy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Do gorącego mleka wlewamy budyń i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 2.

    Zimny budyń łączymy z kremem cytrynowym.

  • 3.

    Do serka dodajemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, skórkę i sok cytrynowy, mieszamy.

  • 4.

    Na dnie dużego szklanego naczynia układamy warstwę połamanych biszkoptów, połowę mieszanki budyniowo-cytrynowej, połowę pokrojonych truskawek i połowę cytrynowej mieszanki serowej. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.

  • 5.

    Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. Przechowujemy w lodówce, do momentu podania.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019

Notka redakcyjna

Zamiast biszkoptów możemy użyć ciasta cytrynowego: 100g masła ucieramy z 125 g cukru i kolejno dodawanymi 2 jajkami. Dodajemy 170 g mąki wymieszanej z pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy