Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami

Łatwy, szybki, kwaskowaty angielski deser - podawany w trakcie turnieju tenisowego w Wimbledonie. Rozmaite warstwy trifle z owocami, ciasteczkami, kremem piękne prezentują się w szklanych naczyniach.

dodany przez: mojegotowanie

Desery biszkopty krem cytrynowy

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.6 z 175 głosów)


Składniki:

  • 500 ml mleka migdałowego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g kremu cytrynowego lemon curd
  • 250 g kremowego serka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • skórka i sok z połowy cytryny + pół cytryny, pokrojone w plasterki
  • 400 g podłużnych biszkoptów, połamanych na 2-cm kawałki
  • 900 g truskawek, pokrojonych w pionowe połówki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Połowę mleka podgrzewamy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Do gorącego mleka wlewamy budyń i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Zimny budyń łączymy z kremem cytrynowym.
  • Do serka dodajemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, skórkę i sok cytrynowy, mieszamy.
  • Na dnie dużego szklanego naczynia układamy warstwę połamanych biszkoptów, połowę mieszanki budyniowo-cytrynowej, połowę pokrojonych truskawek i połowę cytrynowej mieszanki serowej. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.
  • Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. Przechowujemy w lodówce, do momentu podania.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019

Notka redakcyjna

Zamiast biszkoptów możemy użyć ciasta cytrynowego: 100g masła ucieramy z 125 g cukru i kolejno dodawanymi 2 jajkami. Dodajemy 170 g mąki wymieszanej z pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy