Żeberka w coli sprawiają, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Można je podsmażyć i dusić w słodkim sosie lub zapiekać w piekarniku. My podajemy przepis na żeberka pieczone w coli. W efekcie są one delikatne i miękkie w środku, a z wierzchu mają chrupiącą słodką skórkę. Smakują wybornie z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.
Stockfood
(średnia 4.48 z 156 głosów)
Przygotowanie żeberek: myjemy je i kroimy na porcje wg uznania, np. po 2–4 kości.
Marynata: w osobnym naczyniu mieszamy olej z przyprawami – solą, pieprzem i papryką. Nacieramy marynatą żeberka, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – można na noc (czas marynowania nie jest uwzględniony w przepisie).
Sos z coli i ketchupu: w osobnym naczyniu mieszamy colę z ketchupem. Uwaga: taka mikstura może się wzburzyć. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z żeberkami z lodówki i zalewamy je sosem z coli.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 1,5 godz. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 15–20 min, aby żeberka w coli miały przypieczoną skórkę.
Porady
- Żeberka w coli można także zapiekać w rękawie. Wtedy pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw, żeby się ładnie przypiekły.
- Możecie je także ułożyć na blasze. Wtedy podczas pieczenia należy polewać je sosem, aby były soczyste w środku.
- Do sosu z coli i ketchupu można dodać jeszcze łyżkę miodu – wtedy jego konsystencja będzie bardziej lepka i łatwiej przyklei się do powierzchni żeberek.
- Do marynaty możecie dodać sproszkowany czosnek i zioła prowansalskie.
- Lubicie połączenie słodkiego i słonego smaku? Dodajcie do coli łyżkę sosu sojowego, aby uzyskać efekt, który skutecznie pobudza kubki smakowe.
- Żeberka można ułożyć w brytfance na plasterkach cebuli.
Jeśli upieczecie żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na pewno będą miękkie. A jeśli nie macie pokrywki, są inne sposoby:
Żeberka w coli to danie w stylu amerykańskim, które będzie pasować do sosu BBQ i frytek. Warto zadbać o warzywny dodatek. Poniżej nasze propozycje:
Lubicie żeberka na słodko? Możecie przygotować je na różne sposoby. Poniżej krótkie porównanie najbardziej popularnych przepisów:
Żeberka zrobione w ten sposób będą pokryte miodową glazurą, podczas gdy żeberka w coli w całości przejdą słodkim smakiem.
Komentarze