Żeberka w coli

Żeberka w coli sprawiają, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Można je podsmażyć i dusić w słodkim sosie lub zapiekać w piekarniku. My podajemy przepis na żeberka pieczone w coli. W efekcie są one delikatne i miękkie w środku, a z wierzchu mają chrupiącą słodką skórkę. Smakują wybornie z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 156 głosów)

Żeberka w coli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie żeberek: myjemy je i kroimy na porcje wg uznania, np. po 2–4 kości.

  • 2.

    Marynata: w osobnym naczyniu mieszamy olej z przyprawami – solą, pieprzem i papryką. Nacieramy marynatą żeberka, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – można na noc (czas marynowania nie jest uwzględniony w przepisie).

  • 3.

    Sos z coli i ketchupu: w osobnym naczyniu mieszamy colę z ketchupem. Uwaga: taka mikstura może się wzburzyć. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z żeberkami z lodówki i zalewamy je sosem z coli.

  • 4.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 1,5 godz. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 15–20 min, aby żeberka w coli miały przypieczoną skórkę.

Porady

  • Żeberka w coli można także zapiekać w rękawie. Wtedy pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw, żeby się ładnie przypiekły.
  • Możecie je także ułożyć na blasze. Wtedy podczas pieczenia należy polewać je sosem, aby były soczyste w środku.
  • Do sosu z coli i ketchupu można dodać jeszcze łyżkę miodu – wtedy jego konsystencja będzie bardziej lepka i łatwiej przyklei się do powierzchni żeberek.
  • Do marynaty możecie dodać sproszkowany czosnek i zioła prowansalskie.
  • Lubicie połączenie słodkiego i słonego smaku? Dodajcie do coli łyżkę sosu sojowego, aby uzyskać efekt, który skutecznie pobudza kubki smakowe.
  • Żeberka można ułożyć w brytfance na plasterkach cebuli.

Notka redakcyjna

Co zrobić, aby pieczone żeberka w coli były miękkie?

Jeśli upieczecie żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na pewno będą miękkie. A jeśli nie macie pokrywki, są inne sposoby:

  • folia aluminiowa – przykrywamy nią blachę lub brytfannę i zdejmujemy na ostatnie 20 minut,
  • obsmażanie żeberek – zanim ułożycie żeberka w coli na blasze, możecie je wcześniej krótko obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Taka wstępna obróbka zatrzyma soki wewnątrz porcji mięsa.

Żeberka w coli – z czym podawać?

Żeberka w coli to danie w stylu amerykańskim, które będzie pasować do sosu BBQ i frytek. Warto zadbać o warzywny dodatek. Poniżej nasze propozycje:

  • ogórki małosolne – do pieczonych dań mięsnych zawsze przyda się chrupiący i soczysty dodatek,
  • glazurowana marchewka – idealnie zgrywa się ze słodką skórką żeberek,
  • surówka colesław – pasuje do wszystkich pieczonych mięs i dań z grilla,
  • salsa pomidorowa – będzie nie tylko smacznym świeżym dodatkiem do mięsa. Sprawi także że żeberka pieczone w coli będą pięknie prezentować się na talerzu. Pyszną salsę zrobicie z prostych składników – pomidorów, czosnku, cebuli i świeżej kolendry,
  • tzatziki – gęsty jogurtowy dip na bazie świeżych ogórków i czosnku to dobry dodatek także do grillowanych i warzyw. Świetnie smakuje do szaszłyków z kurczaka lub wegańskiej kofty.

Żeberka z colą vs żeberka w miodzie

Lubicie żeberka na słodko? Możecie przygotować je na różne sposoby. Poniżej krótkie porównanie najbardziej popularnych przepisów:

  • żeberka pieczone w coli – mięso jest duszone się pod pokrywką w słodkim sosie z coli i ketchupu. Dzięki temu jest miękkie w środku, a sos podczas długiej obróbki termicznej przenika w całości mięsne włókna, nadając charakterystyczny smak,
  • żeberka w miodzie – należy je wcześniej obsmażyć na patelni w gęstym miodowym sosie. Następnie są zapiekane w piekarniku tylko przez 15–20 minut. W tym czasie należy je obracać i smarować marynatą, aby były słodkie i rumiane z obydwu stron.

Żeberka zrobione w ten sposób będą pokryte miodową glazurą, podczas gdy żeberka w coli w całości przejdą słodkim smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy