Tarta z kokosowym musem i marakują

Tarta z kokosowym musem i marakują to orzeźwiający deser bez pieczenia. Orzeźwiający smak marakui, doskonale smakuje z maślanymi ciasteczkami i kremową masą kokosowo-jogurtową. Śmietana kokosowa to produkt do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdzi się też zastygła część mleka kokosowego gromadząca się na górze wieczka.Tarta z kokosowym musem i marakują polecana jest  jako słodki dodatek do kawy albo prezent zamiast tortu urodzinowego.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarta z owocami mus owocowy

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Tarta z kokosowym musem i marakują - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciastka-maslane-fot.iStock-min 1.

    Tortownicę o śr. 25 cm natłuszczamy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia.
    Ciastka rozwałkowujemy na drobne okruchy. Dodajemy resztę masła i mieszamy, aby połączyć składniki. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając dłonią. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie,
    aby zmiękła.

  • mleko-kokosowe-iStock-min 2.

    Śmietanę kokosową, połowę miodu i szczyptę soli umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy do śmietany z miodem i mieszamy, aż się roztopi
    i połączy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową przenosimy do miski i pozostawiamy na 1 godz., aby osiągnęła temperaturę pokojową, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

  • miod-iStock-min 3.

    Wylewamy na przygotowany spód i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Resztę miodu wkładamy do rondla, dodajemy pulpę z marakui i podgrzewamy, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 min.

  • sok-pomaranczowy-fot.iStock-min (1) 4.

    Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Przenosimy do miski i pozostawiamy na 2 godz. lub do całkowitego ostudzenia. Masę z marakui rozprowadzamy na wierzchu tarty.

Porady

W przepisie wykorzystano: 

  • 3 listki żelatyny
  • 400 ml śmietany kokosowej
  • gęsty jogurt typu greckiego
  • pulpę z 6 marakui

Notka redakcyjna

Delikatny krem na bazie śmietany kokosowej z wyrazistą polewą z owoców oraz chrupiącym spodem to deser idealny dla początkujących cukierników. Prosty w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy