Tarta z kokosowym musem i marakują to orzeźwiający deser bez pieczenia. Orzeźwiający smak marakui, doskonale smakuje z maślanymi ciasteczkami i kremową masą kokosowo-jogurtową. Śmietana kokosowa to produkt do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdzi się też zastygła część mleka kokosowego gromadząca się na górze wieczka.Tarta z kokosowym musem i marakują polecana jest jako słodki dodatek do kawy albo prezent zamiast tortu urodzinowego.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.54 z 194 głosów)
Tortownicę o śr. 25 cm natłuszczamy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia.
Ciastka rozwałkowujemy na drobne okruchy. Dodajemy resztę masła i mieszamy, aby połączyć składniki. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając dłonią. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie,
aby zmiękła.
Śmietanę kokosową, połowę miodu i szczyptę soli umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy do śmietany z miodem i mieszamy, aż się roztopi
i połączy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową przenosimy do miski i pozostawiamy na 1 godz., aby osiągnęła temperaturę pokojową, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na przygotowany spód i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Resztę miodu wkładamy do rondla, dodajemy pulpę z marakui i podgrzewamy, mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 4 min.
Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Przenosimy do miski i pozostawiamy na 2 godz. lub do całkowitego ostudzenia. Masę z marakui rozprowadzamy na wierzchu tarty.
Porady
W przepisie wykorzystano:
- 3 listki żelatyny
- 400 ml śmietany kokosowej
- gęsty jogurt typu greckiego
- pulpę z 6 marakui
Delikatny krem na bazie śmietany kokosowej z wyrazistą polewą z owoców oraz chrupiącym spodem to deser idealny dla początkujących cukierników. Prosty w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze