Ciasto snikers to pyszne miodowo-orzechowe ciasto przekładane masą budyniową. Jest idealne do filiżanki czarnej kawy lub herbaty. To gratka dla wielbicieli słodkości – przywodzi na myśl smak popularnego batonika. Ciasto snikers jest łatwe do zrobienia i efektowne. Smakuje absolutnie wyjątkowo i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Ciasto snikers / fot. Stockfood
(średnia 3.96 z 310 głosów)
Polewa: Posiekać orzechy i wsypać do garnuszka. Dodać pół szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 50 g masła i rozpuścić. Zagotować aż zgęstnieje. Można dodać łyżkę zimnej wody.
Ciasto: 500 g mąki, 200 g cukru, 200 g masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka i łyżeczkę sody dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Dzielimy ciasto na 2 części. Na pierwszą część wylewamy polewę i tak pieczemy, a drugą część pieczemy osobno. Piec ustawiony na 150 stopni – około 20 minut aż zbrązowieje.
Masa: Odlać z 750 ml mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość - cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy masło i mieszamy aż będzie jednolita masa. Budyń wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem z polewą. Ciasto snikers gotowe!
Kalorie: 200
Porady
W przepisie na ciasto snikers wykorzystujemy:
- orzechy włoskie – można zastąpić innymi ulubionymi, na przykład orzeszkami ziemnymi
- miód – wedle uznania, może być na przykład wielokwiatowy lub lipowy
- mleko – tłuste
- cukier waniliowy – najlepiej z prawdziwą wanilią
Ciasto snikers to jedno z tych ciast, których zawsze pieczemy za mało – znika w mgnieniu oka, nawet się nie obejrzycie! Warto więc upiec go w większej blasze. Wybierzcie prostokątną formę do pieczenia. Chyba że chcecie nasz przepis przerobić na tort – wtedy przyda się wyższa tortownica. Taki tort warto też bardziej udekorować na wierzchu. Jeśli zaś pieczecie ciasto w kształcie prostokątnym, postawcie na blachę z wyższymi brzegami. Chodzi o to, że ciasto po dodaniu kremu i ułożeniu na sobie blatów, będzie dość wysokie. Warto też włożyć je w formie do pieczenia do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby blaty zmiękły i przeszły smakiem kremu. Taka wyższa prostokątna forma do pieczenia przyda się wam także do przygotowywania innych ciast warstwowych.
Przepis na snikersa nie jest zbyt skomplikowany, choć patrząc na to ciasto nikt nie przypuszcza, że jest tak łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec blaty, przełożyć je budyniowym kremem i gotowe! Co ciekawe, przepis na ciasto snikers można modyfikować. Przykładowo, najprostszą modyfikację, jakiej możemy dokonać jest użycie innych orzechów. To niby mała rzecz, a całkiem zmienia smak ciasta. Zamiast orzechów włoskich możemy użyć orzechów laskowych lub orzechów pekan. Pysznie smakuje też placek snikers z dodatkiem orzeszków ziemnych. Możemy je przed zatopieniem w polewie krótko podprażyć na patelni i dodać do polewy szczyptę soli – ciasto będzie jeszcze ciekawsze w smaku.
Kupując orzechy już obrane z łupinek, dokładnie je obejrzyjmy. Ważne, żeby nie były spleśniałe ani zawilgocone. W kuchni przechowujmy je w papierowych torebkach, zamknięte w suchej szafce.
Ciasto snikers z orzechami swój smak zawdzięcza także kremowi budyniowemu, którym jest przełożone. Taki krem jest bardzo szybki do zrobienia i może posłużyć także przy przygotowywaniu innych ciast. Jeśli jednak nie przepadamy za tego typu kremem – dla niektórych może być zbyt mdły w smaku i za gęsty – postawmy na coś innego.
Świetnie sprawdzi się na przykład krem maślany lub krem kawowy. Możemy również przygotować krem czekoladowy. Jeśli ciasto snikers przygotowujemy w pośpiechu, możemy nawet przełożyć blaty bitą śmietaną. Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienia masy kajmakowej. Pamiętajcie jednak, że dzięki niej ciasto będzie naprawdę bardzo słodkie! Masę krówkową możecie przygotować sami w domu lub kupić gotową w sklepie. Kupując kajmak w sklepie, zwróćmy uwagę na jego skład, niech będzie jak najprostszy. A jak przyrządzić masę krówkową w domu? To proste! Wystarczy puszka mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę umieszczamy w wysokim garnku, zalewamy wodą, tak aby była nią przykryta i gotujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu. Po tym czasie w puszce powstanie pyszny kajmak. Ciasto snikers z masą krówkową będzie pyszne!
Komentarze