
Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie - Przepis na Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie
Pyszne żeberka zapiekane z ketchupem(!) i miodem. Proste do zrobienia!
Żeberka w miodzie to świetny sposób na przygotowanie aromatycznego mięsa na rodzinny obiad. Żeberka w marynacie z miodem to sposób na przyrządzenie mięsa, które zasmakują nawet najmłodszym dzieciom. Marynata do żeberek na miodzie powinna być w jednakowym stopniu ostra i słodka. Stąd dodatek czosnku, cebuli albo musztardy. Albo jak w tym przepisie kilku kropel sosu chilli. Dzięki zastosowaniu wódki żeberka w miodzie szybciej skruszeją. Bez obaw! W trakcie pieczenia alkohol całkowicie wyparuje, pozostawiając jedynie soczyste i delikatne mięso. Oto niezawodny przepis na żeberka w miodzie.
Żeberka w miodzie / fot. iStock
(średnia 4.26 z 207 głosów)
Kalorie: 600.00
Porady
Jak zrobić żeberka w miodzie?
Pamiętaj, że kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude, ale grube, mięsiste kawałki. Warto wypróbować kilka sposobów przyrządzania żeberek. Wyśmienicie smakują żeberka duszone z miodem, żeberka zapiekane z kiszoną kapustą, żeberka smażone w miodzie, żeberka marynowane w piwie lub żeberka przygotowywane w zalewie korzenno-miodowej. Warto też pamiętać, że żeberka można piec na grillu lub na ruszcie. Żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeśli są pieczone powoli. Przed przyrządzeniem warto żeberka natrzeć solą i pieprzem, chyba że się je marynuje w zalewie z dodatkiem sosu sojowego, który jest dość słony. Wtedy wystarczy dodać odrobinę pieprzu.
Żeberka w miodzie można przygotować w brytfance, w naczyniu żaroodpornym do pieczenia albo patelni żeliwnej umożliwiającej zapiekanie. Ważne, aby temperatura mogła rozchodzić się w równomierny sposób.
Żeberka w miodzie można podawać z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée, kluskami kładzionymi, a nawet z kromką chleba. Bardzo udany duet żeberka z miodem i czosnkiem tworzą z kapustą np.: duszoną lub zasmażaną. Warto także wypróbować kapustę kiszoną, z surówką z czerwonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Pyszne żeberka z miodem wybornie przyjmują kwaśne dodatki. Na przykład są to różne rodzaje musztardy, zwykłe i smakowe, np. musztarda miodowa, bawarska, francuska, a także sosy musztardowe i chrzanowe.
Oryginalnie smakują żeberka natarte solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. majerankiem, tymiankiem lub rozmarynem, ewentualnie z czosnkiem. Stają się wówczas niezwykle aromatyczne.
Sezon grillowy trwa. Polecam pyszne żeberka z rusztu. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Sposób na żeberka:)
skrzydełka w zalewie miodowej
Na grilla i nie tylko - pyszne skrzydełka w miodzie.