Babeczki z granoli z owocami

Babeczki z granoli z owocami to propozycja na zdrowy podwieczorek. Babeczki z granoli będą idealnie smakować z drobno startą skórką cytrynową, musem owocowym lub uprażonymi owocami. Nie tylko dzieci mogą się pokusić na babeczki z granoli z owocami.

desery z owocamibabeczki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • platki-owsiane-fot.iStock1.Formę na muffinki natłuszczamy. Bananowe purée, miód i wanilię mieszamy. Osobno mieszamy cynamon, sól i płatki owsiane. Składniki suche i mokre mieszamy, aż masa równomiernie się połączy. Porcjami ciasta wylepiamy dno i brzegi wgłębień na muffinki, dociskając po bokach. Formę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • lemon-curd-iStock-min2.Blaszkę z babeczkami wyjmujemy z lodówki i ponownie mocno dociskamy
    masę do brzegów wgłębień. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 min, wyjmujemy i ponownie dociskamy brzegi, po czym jeszcze ciepłe wyjmujemy. Gdy chcemy wykorzystać je później, możemy je również zamrozić, a potem rozmrozić.Gotowe babeczki wypełniamy kremem z jogurtu wymieszanego z lemon curd i dekorujemy lekko rozmrożonymi owocami. Babeczki z granoli z owocami podajemy od razu. Gdy zbyt długo stoją, ciasto wilgotnieje i babeczki mogą się rozpaść.

Porady

Babeczki z granoli z owocami zawierają:

  • roztartego banana 
  • cynamon w proszku
  • gęsty jogurt naturalny
  • gotowy krem cytrynowy (lemon curd)
  • mrożoną mieszankę owoców jagodowych (malin, czarnej porzeczki, truskawek)

 

Notka redakcyjna

Jedwabisty, gęsty jogurt naturalny o białej lub delikatnie kremowej barwie i lekko kwaśnym smaku. Jogurt naturalny powstaje z mleka, w którym rozwijają się żywe kultury bakterii. Nie powinien zawierać żadnych dodatków smakowych, nawet mleka w proszku. 100 gramów (ok. 4 dużych łyżek) 2-% jogurtu naturalnego zawiera 61 kalorii. Dostarcza sporej ilości wapnia wzmacniającego kości i działającego ochronnie na florę bakteryjną jelit. Pobudza też do pracy system odpornościowy. Ponadto jogurt naturalny jest bogatym źródłem białka, witamin A i B, fosforu, potasu, cynku i jodu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy