Kiwi

66 przepisów

iStock-636969172

Kiwi, nazywane dawniej agrestem chińskim, ma wyjątkowe walory zdrowotne, dzięki którym stanowi niezbędny składnik racjonalnej diety. Ponadto jest tanie i łatwo dostępne, a na jego bazie można przygotować lekkie i smaczne dania.

Kiwi: wartości odżywcze

Kiwi to owoc niskokaloryczny o niewielkiej zawartości cukru. W 100 g ma zaledwie 60 kalorii i 14 g węglowodanów. Przeciętnie jedna sztuka kiwi waży ok. 75 g, co pokazuje, że dziennie można zjeść sporą porcję tego naturalnego przysmaku bez szkody dla sylwetki.

Kiwi ma właściwości poprawiające odporność za sprawą dużej zawartości witaminy C. Jest również bogaty w witaminy A i K, a także ma niski indeks glikemiczny. Dzięki dużej dawce potasu owoc ten wykazuje właściwości obniżające ciśnienie. Kiwi stanowi ponadto źródło wapnia, magnezu, cynku, fosforu, witamin z grupy B, polifenoli oraz błonnika pokarmowego.

Gdzie i jak rośnie kiwi?

Kiwi pochodzi z północnych Chin i jest owocem aktinidii - pnącej rośliny, która występuje w tamtym regionie w stanie dzikim. Owoc został spopularyzowany poza granicami Azji w XX wieku, kiedy zaczęto uprawiać go w Nowej Zelandii. Swoją obecną nazwę zawdzięcza podobieństwu do upierzenia tamtejszego ptaka kiwi.

Gdzie rośnie kiwi? Obecnie aktinidię uprawia się nie tylko na nowozelandzkich wyspach, ale także w Australii, Kalifornii, Chile oraz na południu Europy, a więc wyłącznie w ciepłym klimacie. Krzew pnie się po tyczkach podobnie jak winogrona. Na pierwsze owoce trzeba poczekać kilka lat, lecz roślina wynagradza cierpliwość swoją plennością - jeden okaz może wydać nawet 90 kg kiwi! Zbiory przypadają zwykle na październik.

Do czego można wykorzystać kiwi?

Kiwi może mieć smak kwaśny lub słodki - jest to zależne od stopnia dojrzałości owocu, który możemy poznać głównie za pomocą dotyku. Mocno dojrzałe kiwi będzie miękkie i słodkie. W takiej formie dobrze sprawdzi się w połączeniu z innymi owocami w koktajlach czy sałatkach owocowych. Smoothie z kiwi zasmakuje nawet wielbicielom tradycyjnych słodyczy. 

Mniej dojrzały, kwaśny owoc możemy wykorzystać do przełamania intensywnej słodyczy deserów. Sok z kiwi nada tropikalnej nuty kremowi do ciasta i sprawi, że jego smak nie będzie mdły. Miąższ pokrojony w kawałki można wykorzystać jako naturalne przybranie do tortu. Kiwi nie należy jednak dodawać do wypieków z galaretką, ponieważ zawiera enzymy, które uniemożliwiają jej ścięcie.

Ta właściwość owocu może okazać się przydatna przy wytrawnych potrawach. Dodatek soku z kiwi zmiękczy włókna twardych mięs i sprawi, że będą bardziej kruche. Można skropić nim także produkty wrażliwe na utlenianie, aby zapobiec ich ciemnieniu.

Przepisy z kiwi

Kiwi wspaniale smakuje bez dodatków, ale może nam posłużyć także jako składnik różnorodnych potraw. Warto się przekonać, jakie smakołyki można przyrządzić na bazie tego owocu.

Gdy potrzebujemy orzeźwienia w upalny dzień, na pewno docenimy owocowe szaszłyki z arbuzem i kiwi. Możemy przygotować je także w wersji dla dorosłych, wstrzykując do owoców odrobinę alkoholu.

Warto mieć w kuchni dżem truskawkowy z kiwi i limonką, który pasuje do owsianki, ciasta czy naleśników. Jego smak szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwaśnych połączeń.

Mus z kiwi to chłodny deser idealny na letnie przyjęcie. Dodatek musującego wina i ubitego białka nadaje mu lekkiej, piankowej konsystencji. Jeśli używamy w przepisie wody z kranu, warto ją wcześniej przefiltrować.

Kiwi faszerowane sałatką morską sprawdzi się jako efektowna przystawka do uroczystego obiadu lub kolacji. Połączenie kiwi z łososiem i owocami morza tworzy oryginalny smak i pięknie prezentuje się na talerzu.

Sałatka z fenkułem, cykorią, radicchio i kiwi to zdrowa propozycja, która przypadnie do gustu zwłaszcza weganom i wegetarianom. Podajemy ją z orzechami nerkowca, które warto wcześniej podprażyć, aby wydobyć z nich pełnię aromatu.