Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru

Pyszny krem z dyni z serkiem topionym SERTOP 

zupa krem z dyni

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)

Składniki:

  • 600 g dyni bez pestek i skórki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 20 gram świeżego imbiru
  • 0,5-0,7 l bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól pieprz kilka pestek dyni (do dekoracji)
  • 1 pomidor
  • ser topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP
  • 2 kromki białego pieczywa (bagietka)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • 2.Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.
  • 3.Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z resztą serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i przygotowanymi wcześniej grzaneczkami.

Porady

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory z rozpływającym się serkiem topionym SERTOP .

Zapraszamy do sklepu https://sertop.pl/


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy