Makaron tagliatelle z prosciutto i kwiatami cukinii

Makaron tagliatelle na obiad to jeden z włoskich klasyków. My polecamy tagliatelle z szynką prosciutto cotto i kwiatami cukinii - bardzo wakacyjny, sezonowy przepis. Jeśli macie ochotę na danie z kuchni włoskiej, pełne pachnących ziół, czosnku i grana padano - to propozycja idealna!

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 172 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wkładamy pokrojoną szynkę i posiekany czosnek, podsmażamy aż czosnek pięknie zapachnie.
  • 2.Kremówkę roztrzepujemy z jajkiem, 2 łyżkami startego sera, pół łyżeczki suszonych ziół - najlepiej mieszanki włoskiej. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną startej świeżo gałki muszkatołowej.
  • 3.Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, wkładamy na patelnię z szynką, mieszamy. Wlewamy łyżkę wody z gotowania i kremówkę z jajkiem, energicznie mieszamy na małym ogniu.
  • 4.Na koniec dodajemy 6 kwiatów cukinii porwanych na kawałki oraz natkę, mieszamy, wykładamy na talerze. Posypujemy resztą sera, dekorujemy całymi kwiatami cukinii.

Porady

Do przygotowania tagliatelle na sposób włoski możemy zrobić domowy makaron lub sięgnąć po gotowy makaron typu pasta fresca. Co ważne - w przepisie nie odcedzamy makarony na durszlaku, a dodajemy go wprost z wody (ugotowany al dente) na patelnię. Do tego przyda się bardzopraktyczna łyżka do spaghetti i innych dłuższych makaronów. Pozwoli odcedzić sprawnie makaron, zostawiając w garnku wodę po gotowaniu, która urozmaici sos.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy