Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.42 (192)
Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem to szybka i sycąca propozycja na lunch do pracy lub pomysł na lekką kolację. Niepalona kasza gryczana ma łagodniejszy, słodszy smak niż jej palona odmiana. Dzięki temu zasmakuje osobom, które na co dzień nie przepadają za gorzkim smakiem kaszy.
tuńczyk w oleju 150 g
kukurydza 1 szklanka
groszek konserwowy 1 szklanka
kiszone ogórki 4 szt.
jabłka 1 szt.
czerwona cebula 1 szt.
kasza gryczana 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżka stołowa
koperek 2 łyżki stołowe
szczypiorek 2 łyżki stołowe
majonez 2 łyżki stołowe
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Tuńczyka osączamy i rozdzielamy delikatnie widelcem. Groszek i kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy na sicie zimną wodą.
Ogórki, obrane jabłko i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą i zieleniną oraz kilkoma kroplami oleju z tuńczyka, majonezem, sokiem
z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Porady
W przepisie na kaszę gryczaną niepaloną z tuńczykiem wykorzystano:
- tuńczyka w oleju
- po małej puszce kukurydzy i groszku
- twarde, kiszone ogórki
- kaszę gryczaną niepaloną, ugotowaną na sypko
- posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypioru
- majonez do smaku
Tuńczyka z puszki można zamienić na wędzoną pierś kurczaka lub wędzonego łososia. Weganie i wegetarianie mogą zamienić mięso na tofu lub w ogóle pominąć. Weganie zamiast majonezu wykorzystają sos na bazie mleka sojowego.