Kokosanki - przepisy na pyszne ciastka

35 przepisów

Kokosanki to świetna propozycja na słodką przekąskę do kawy, herbaty czy innego ciepłego napoju. Można przygotować je na niedzielę, a także podać podczas spotkań z rodziną czy znajomymi. Wyjaśniamy, co to są za ciasteczka, jak zrobić kokosanki i z jakich składników powstają. Przedstawiamy także inspiracje na przygotowanie domowych kokosanek oraz podpowiadamy, w jaki sposób prawidłowo je przechowywać.

Kokosanki - przepisy na pyszne ciastka

Czas przygotowania: 2880 min.
Kokosanki Cioci Reni

super ciacha do kawy!

Aida

Kokosanki Cioci Reni

Czas przygotowania: 50 min.
Kokosanki

szybkie smaczne kokosowe

Aida

Kokosanki

Kokosanki - co to za ciastka?

Ciastka kokosanki to prosta i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, którą robi się z takich składników jak ubite na twardo z cukrem białka, wiórki kokosowe oraz masło. Można również dodać do nich różnego rodzaju bakalie, takie jak orzechy, migdały czy rodzynki. Jeżeli chcemy, aby wyszły bardziej kremowe, warto wtedy połączyć je z budyniem waniliowym lub śmietankowym.

Ciasteczka kokosanki cechują się prostym składem i delikatnym smakiem. Można im nadawać różne kształty, w zależności od okazji. Na święta Bożego Narodzenia najlepsze będą gwiazdki czy choinki, a na Walentynki można przygotować kokosanki w kształcie serduszek. Ciastka te najczęściej przyjmują jednak kształt kuleczek lub kwadratów. Kokosanki można ozdobić za pomocą kremu waniliowego, wisienki, posypki, cukru pudru czy zmielonych orzechów. 

Jak zrobić kokosanki, aby wyszły przepyszne? Przede wszystkim białko powinno być dobrze schłodzone i ubite na sztywną pianę. Najlepiej wychodzą kokosanki zrobione ze świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Ciasteczka z wiórkami kokosowymi powinny być wewnątrz delikatne i mięciutkie, natomiast ich zewnętrzna warstwa krucha, lekko złocista oraz chrupiąca. Należy uważać, aby nie piec kokosanek zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do utraty ich sprężystości. 

Przepisy na kokosanki

Przedstawiamy ciekawe pomysły na przygotowanie kokosanek. Dokładne przepisy na kokosanki można znaleźć na naszej stronie. Polecamy na przykład kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi, Wychodzą one mocno chrupiące, delikatne oraz maślane, dlatego już po chwili znikają ze stołu i rozpływają się w ustach. Wychodzą świetnie z dodatkiem masła, sody oczyszczonej oraz esencji waniliowej, która nadaje im atrakcyjnego aromatu. Chrupiące kokosanki w tej wersji przyjmują kształt spłaszczonych kółek. Należy piec je tak długo, aż delikatnie się zarumienią.

Warte uwagi są także miodowe kokosanki, które wychodzą nadzwyczaj puszyste i wilgotne. Do ich przygotowania najlepiej sprawdza się miód gryczany. Ciasteczka te są tak wyśmienite dzięki wykorzystaniu jajek, mąki tortowej, jajka, mleka, masła i sody oczyszczonej. Za sprawą pokrycia ich czekoladową polewą uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Warto zrobić je specjalnie dla nich z okazji Dnia Dziecka, urodzin czy zakończenia roku szkolnego. Miodowe kokosanki mogą przyjąć formę kwadratów.

Na święta Bożego Narodzenia świetnie sprawdzą się kokosowe śnieżynki, czyli kokosanki w kształcie płatków śniegu. Do ich przygotowania należy użyć wiórków kokosowych, śmietany kremówki, cukru pudru i masła. Wychodzą wtedy mięciutkie i delikatne w środku. Polecamy ozdobić je za pomocą mlecznej czekolady. Kokosanki w tej wersji zasmakują całej rodzinie – zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom. Na wigilię i Boże Narodzenie można również upiec czekoladowe gwiazdeczki w postaci kokosanek obłożonych drobno pokrojonymi orzechami i rodzynkami.

W wersji dla dorosłych wyjątkowo wykwintną propozycją będzie kawowo-alkoholowa kokosanka. W celu jej przygotowania należy wiórki kokosowe polać alkoholem malibu, a także dodać takie składniki jak kawa rozpuszczalna i kaszka ryżowa. 

Kokosanki w wersji fit

Ciastka kokosanki można zrobić w wersji fit – bez pieczenia, użycia tłuszczu ani białego cukru. Przykładem mogą być kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej. Zamiast cukru najlepiej użyć w tym przypadku syropu z agawy, miodu lub ksylitolu. Sprawdzi się także ciemna czekolada i opcjonalnie olej kokosowy. Kokosanki w tej wersji można udekorować liśćmi mięty.

Jak przechowywać kokosanki? 

Kokosanki mają tendencję do łapania wilgoci, co skutkuje utratą ich chrupkości. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na sposób ich przechowywania. Powinny być umieszczone w szczelnie zamkniętym słoiku, puszce lub pojemniku. Można także zawinąć je w ręcznik papierowy, a następnie włożyć do woreczka spożywczego. 

Artykuły powiązane

Ananas i kokos - duet idealny!
27.07.2020

Ananas i kokos – duet idealny

Ananas i kokos to dwa egzotyczne produkty, które kojarzą się z wakacyjną beztroską w tropikach i cudnymi widokami. To także składniki, które świetnie razem smakują! Zarówno na słodko, jak i wytrawnie! Udowadniamy, jak smacznie łączą się te produkty w kuchni. Sprawdźcie przepisy na shake o smaku Pina Colada, krewetki z ananasem i kokosem oraz kilka innych smakowitych inspiracji!

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.

kokosanki
12.01.2018

Domowe kokosanki

Wypakowane po brzegi wiórkami kokosowymi, słodkie ciastka podjadamy do kawy. Kokosanki są super!

mlekokokosowe_glowne
08.07.2016

Domowe mleko kokosowe

Przepis na domowe mleko kokosowe jest bardzo proste! Warto też wiedzieć, jakie są jego właściwości i jak szerokie zastosowanie ma ten roślinny zamiennik mleka krowiego.

bakaland_29_08
29.08.2013

Kokosowy zawrót głowy

Kokosowy smak i zapach lubimy prawie wszyscy. Kojarzy się chyba wszystkim przyjemnie - z latem i relaksem. Czy wiecie, że palma kokosowa nazywana jest "drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia"?

latwy_kokos_do_zgryzienia1
05.05.2008

Łatwy kokos do zgryzienia

Wnętrze twardej kokosowej skorupy kryje warstwę białego, słodkiego miąższu. Dodaje się go do dań kuchni azjatyckiej i karaibskiej. Pasuje doskonale do mięs i ryb i do wszelkich słodyczy.