Kokosanki - przepisy na pyszne ciastka

3 przepisy

kokosanki-indeks-min

Kokosanki to świetna propozycja na słodką przekąskę do kawy, herbaty czy innego ciepłego napoju. Można przygotować je na niedzielę, a także podać podczas spotkań z rodziną czy znajomymi. Wyjaśniamy, co to są za ciasteczka, jak zrobić kokosanki i z jakich składników powstają. Przedstawiamy także inspiracje na przygotowanie domowych kokosanek oraz podpowiadamy, w jaki sposób prawidłowo je przechowywać.

Kokosanki - przepisy na pyszne ciastka

Kokosanki - co to za ciastka?

Ciastka kokosanki to prosta i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, którą robi się z takich składników jak ubite na twardo z cukrem białka, wiórki kokosowe oraz masło. Można również dodać do nich różnego rodzaju bakalie, takie jak orzechy, migdały czy rodzynki. Jeżeli chcemy, aby wyszły bardziej kremowe, warto wtedy połączyć je z budyniem waniliowym lub śmietankowym.

Ciasteczka kokosanki cechują się prostym składem i delikatnym smakiem. Można im nadawać różne kształty, w zależności od okazji. Na święta Bożego Narodzenia najlepsze będą gwiazdki czy choinki, a na Walentynki można przygotować kokosanki w kształcie serduszek. Ciastka te najczęściej przyjmują jednak kształt kuleczek lub kwadratów. Kokosanki można ozdobić za pomocą kremu waniliowego, wisienki, posypki, cukru pudru czy zmielonych orzechów. 

Jak zrobić kokosanki, aby wyszły przepyszne? Przede wszystkim białko powinno być dobrze schłodzone i ubite na sztywną pianę. Najlepiej wychodzą kokosanki zrobione ze świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Ciasteczka z wiórkami kokosowymi powinny być wewnątrz delikatne i mięciutkie, natomiast ich zewnętrzna warstwa krucha, lekko złocista oraz chrupiąca. Należy uważać, aby nie piec kokosanek zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do utraty ich sprężystości. 

Przepisy na kokosanki

Przedstawiamy ciekawe pomysły na przygotowanie kokosanek. Dokładne przepisy na kokosanki można znaleźć na naszej stronie. Polecamy na przykład kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi, Wychodzą one mocno chrupiące, delikatne oraz maślane, dlatego już po chwili znikają ze stołu i rozpływają się w ustach. Wychodzą świetnie z dodatkiem masła, sody oczyszczonej oraz esencji waniliowej, która nadaje im atrakcyjnego aromatu. Chrupiące kokosanki w tej wersji przyjmują kształt spłaszczonych kółek. Należy piec je tak długo, aż delikatnie się zarumienią.

Warte uwagi są także miodowe kokosanki, które wychodzą nadzwyczaj puszyste i wilgotne. Do ich przygotowania najlepiej sprawdza się miód gryczany. Ciasteczka te są tak wyśmienite dzięki wykorzystaniu jajek, mąki tortowej, jajka, mleka, masła i sody oczyszczonej. Za sprawą pokrycia ich czekoladową polewą uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Warto zrobić je specjalnie dla nich z okazji Dnia Dziecka, urodzin czy zakończenia roku szkolnego. Miodowe kokosanki mogą przyjąć formę kwadratów.

Na święta Bożego Narodzenia świetnie sprawdzą się kokosowe śnieżynki, czyli kokosanki w kształcie płatków śniegu. Do ich przygotowania należy użyć wiórków kokosowych, śmietany kremówki, cukru pudru i masła. Wychodzą wtedy mięciutkie i delikatne w środku. Polecamy ozdobić je za pomocą mlecznej czekolady. Kokosanki w tej wersji zasmakują całej rodzinie – zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom. Na wigilię i Boże Narodzenie można również upiec czekoladowe gwiazdeczki w postaci kokosanek obłożonych drobno pokrojonymi orzechami i rodzynkami.

W wersji dla dorosłych wyjątkowo wykwintną propozycją będzie kawowo-alkoholowa kokosanka. W celu jej przygotowania należy wiórki kokosowe polać alkoholem malibu, a także dodać takie składniki jak kawa rozpuszczalna i kaszka ryżowa. 

Kokosanki w wersji fit

Ciastka kokosanki można zrobić w wersji fit – bez pieczenia, użycia tłuszczu ani białego cukru. Przykładem mogą być kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej. Zamiast cukru najlepiej użyć w tym przypadku syropu z agawy, miodu lub ksylitolu. Sprawdzi się także ciemna czekolada i opcjonalnie olej kokosowy. Kokosanki w tej wersji można udekorować liśćmi mięty.

Jak przechowywać kokosanki? 

Kokosanki mają tendencję do łapania wilgoci, co skutkuje utratą ich chrupkości. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na sposób ich przechowywania. Powinny być umieszczone w szczelnie zamkniętym słoiku, puszce lub pojemniku. Można także zawinąć je w ręcznik papierowy, a następnie włożyć do woreczka spożywczego.