Wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej

Ocena:

4.52 (149)

Przepis na wegańskie burgery z kaszy jaglanej to świetny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Alternatywa dla mięsnej potrawy jest pyszna!

Składniki:

  • Burgery:
    100 g kaszy jaglanej
    250 ml bulionu warzywnego
    kilka suszonych pomidorów w zalewie
    1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżkai syropu z agawy
    1 łyżka łagodnej musztardy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka kurkumy
    3 łyżki mielonego siemienia lnianego
    4 łyżki poppingu z amarantusa
    2 łyżki nasion dyni
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    6 bułek grahamek
    garść liści szpinaku
    awokado
    2 pomidory
    1 czerwona cebula
    opcjonalnie: wegański sos barbecue
     

Wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Suchą kaszę jaglaną przepłukujemy wodą, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na szklisto. Cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory dodajemy do kaszy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy masę. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 200 stopni.

    Bułki przekrawamy na połówki. Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Awokado obieramy i również kroimy w plasterki. Jeśli chcemy, dolną część smarujemy sosem. Następnie układamy na niej kolejno liście szpinaku, kotleta z kaszy jaglanej, gruby plaster pomidora, kilka plasterków awokado, krążki cebuli, kolejne kilka liści szpinaku i drugą część bułki. Aby wygodniej było jeść, możemy wbić w burgera przed podaniem wykałaczkę do szaszłyków.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne