4.52 (149)
Burgery:
100 g kaszy jaglanej
250 ml bulionu warzywnego
kilka suszonych pomidorów w zalewie
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżkai syropu z agawy
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki poppingu z amarantusa
2 łyżki nasion dyni
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
6 bułek grahamek
garść liści szpinaku
awokado
2 pomidory
1 czerwona cebula
opcjonalnie: wegański sos barbecue
Suchą kaszę jaglaną przepłukujemy wodą, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na szklisto. Cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory dodajemy do kaszy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy masę. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 200 stopni.
Bułki przekrawamy na połówki. Pomidora i cebulę kroimy w plastry. Awokado obieramy i również kroimy w plasterki. Jeśli chcemy, dolną część smarujemy sosem. Następnie układamy na niej kolejno liście szpinaku, kotleta z kaszy jaglanej, gruby plaster pomidora, kilka plasterków awokado, krążki cebuli, kolejne kilka liści szpinaku i drugą część bułki. Aby wygodniej było jeść, możemy wbić w burgera przed podaniem wykałaczkę do szaszłyków.