Okładka książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

Ocena:

4.44 (185)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Uwielbiamy zapiekanki! Zazwyczaj jednak są niezbyt zdrowe - pełne sera, makaronu i mięsa. Przepis na lekką zapiekankę z kaszą jaglaną pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann "Anny Lewandowskiej".

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 150 g brokułów
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę jaglaną przepłukałam pod zimną bieżącą wodą i przelałam wrzątkiem.
  • Gotowałam ok. 20 minut w posolonej wodzie, w stosunku 1:2 (jeśli woda szybko się wchłonie, trzeba dolać). Odstawiłam pod przykrywką.
  • Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, dorzuciłam cebulę pokrojoną na drobno, por w talarki oraz brokuł podzielony na różyczki.
  • Do robota kuchennego włożyłam kaszę jaglaną, jajka i chwilę blendowałam, ale nie na najwyższych obrotach (kasza nie powinna zmienić konsystencji).
  • Dodałam warzywa, przyprawy i wymieszałam. Przełożyłam masę do foremki, na wierzchu ułożyłam pomidorki i piekłam ok. 45 minut w 180°C.
  • Pozostawiłam jeszcze przez chwilę w piekarniku.
  • Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne