Uwielbiamy zapiekanki! Zazwyczaj jednak są niezbyt zdrowe - pełne sera, makaronu i mięsa. Przepis na lekką zapiekankę z kaszą jaglaną pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann "Anny Lewandowskiej".
Składniki:
200 g suchej kaszy jaglanej
3 jajka
1 por (biała część)
150 g brokułów
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju kokosowego
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukałam pod zimną bieżącą wodą i przelałam wrzątkiem.
Gotowałam ok. 20 minut w posolonej wodzie, w stosunku 1:2 (jeśli woda szybko się wchłonie, trzeba dolać). Odstawiłam pod przykrywką.
Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, dorzuciłam cebulę pokrojoną na drobno, por w talarki oraz brokuł podzielony na różyczki.
Do robota kuchennego włożyłam kaszę jaglaną, jajka i chwilę blendowałam, ale nie na najwyższych obrotach (kasza nie powinna zmienić konsystencji).
Dodałam warzywa, przyprawy i wymieszałam. Przełożyłam masę do foremki, na wierzchu ułożyłam pomidorki i piekłam ok. 45 minut w 180°C.
Pozostawiłam jeszcze przez chwilę w piekarniku.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej.