Wegetariański pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Pasztet z kaszy jaglanej to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego dania. Szybki i łatwy w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako wegetariański obiad.

Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    2 marchewki
    5 cm kawałek pora
    1 pietruszka
    1 cebula
    Kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    opcjonalnie: 2 gałązki tymianku

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pasztet z kaszy jaglanej to zdrowa I pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne I lekkie danie, doskonale nadają się nie tylko na świąteczny stół, ale także na wegetariański obiad. Kasza z dodatkiem warzyw stanowi smaczny I pełnowartościowy posiłek.

    Kasza jaglana

    Robiona z prosa, to jedna z najstarszych kasz. Jest bezglutenowa I pełna witamin, w szczególności tych z grupy B. Kasza jaglana to doskonała baza do pasztetów, roślinnych ciast I zdrowych kremów. Ma delikatny, naturalny smak, dlatego doskonale pasuje zarówno do dań słodkich, jak I wytrawnych. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku, warto ją przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Można ją też uprażyć na suchej patelni lub zahartować. To jedna z niewielu kasz zasadotwórczych. Aby ugotować kaszę na sypko, zalewamy ją mniejszą ilością zimnej wody (w stosunku 1:2,5), a jeżeli kasza ma być klejąca – gotujemy ją dłużej I w większej ilości wody (stosunek 1:3,5).

    Wykonanie

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli. Doprawiamy i dusimy do miękkości przez ok. 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Blendujemy na gładką masę. Wykładamy pasztet do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50 min w temp. 190 stopni.

Porady

Zobacz też: płatki jaglane - nie tylko na śniadanie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy