Wegański bezglutenowy makowiec bez cukru z mąki migdałowej na święta

Ocena:

4.41 (196)

Wegański bezglutenowy makowiec bez cukru. Z mąką migdałową, lnem, olejem kokosowym, daktylami, rodzynkami, morelami i jagodami goji. Idealny na święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki migdałowej
    3 łyżki mielonego lnu
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    4-5 łyżek wody
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Masa:
    175 g maku
    100 g daktyli
    100 g suszonych moreli
    60 g rodzynek
    2 łyżki jagód goji (opcjonalnie)
    ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    skórka z pomarańczy

Wegański bezglutenowy makowiec bez cukru z mąki migdałowej na święta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mak gotujemy i odcedzamy

  • aby nie był mokry. Mielimy dwukrotnie
  • chyba że używamy wcześniej zmielonego maku. Bakalie mielimy razem z makiem lub drobno siekamy. Jeśli używamy
  • łączymy z ugotowaną na sypko kasza jaglaną. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia
  • aby otrzymać prostokąt o wymiarach ok. 30x25 cm. Równomiernie rozprowadzamy masę makową
  • zostawiając kilka centymetrów na zawinięcie. Formujemy roladę i owijamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez godzinę. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Więcej o mące migdałowej przeczytacie w dziale Inspiracje.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne