Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami to pyszne i zdrowe danie na obiad lub pożywny lunch. Warzywa z kaszą jaglaną w szczególności smakują w lecie - wtedy można korzystać z sezonowej różnorodności. Kaszotto z kaszy jaglanej to także znakomite danie dla dzieci. Można je wykonać w szybki i w prosty sposób. Kasza jaglana z warzywami fit to także znakomite danie dla osób ceniących pełnowartościowe składniki. Wypróbujcie przepis na kaszę jaglaną z warzywami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kasza jaglana z warzywami 1.

    Kasza jaglana z warzywami to tani i prosty przepis. Na początek należy przepłukać kaszę jaglaną zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Następnie gotować ją w zagotowanej wodzie z 2 szczyptami soli, przez około 15 minut na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.

  • Kasza jaglana z warzywami - papryka i czosnek 2.

    Wszystkie warzywa należy pokroić w podobnej wielkości kawałki – dzięki temu kasza jaglana z warzywami fit będzie się ładnie prezentować na talerzu. Na 4 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę oba rodzaje cebuli. Potem dorzucamy plasterki lub słupki marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, znów chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie warto dolać pół szklanki wody, dorzucić kawałki cukinii i dusić przez około 15 minut. Na koniec należy połączyć warzywa z kaszą jaglaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Kasza jaglana z warzywami powinna być  doprawiona solą i pieprzem.

Porady

Notka redakcyjna

Kasza jaglana z warzywami i inne przepisy 

Kasza jaglana pozytywnie wpływa na układ nerwowy dzięki sporemu zestawowi witamin B. Mówi się, że powinny ją jeść osoby zapracowane. Kasza jaglana z warzywami to świetny przepis właśnie dla takich osób. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pudełka! Jak gotować kaszę jaglaną? Na początku należy wypłukać ją pod bieżącą wodą ze skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu będzie sypka. Następnie warto przelać ją wrzątkiem, co spowoduje, że kasza nie będzie gorzka. Uwaga! Nie należy mieszać kaszy w trakcie gotowania. Aby jej nie spalić warto zmniejszyć gaz pod garnkiem. Doprawiona solą, pieprzem i oliwą świetnie smakuje podana na przykład jako kasza jaglana z warzywami. Przepisy na nią jednak mogą zaskoczyć niejedną osobę! Kasza idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek, np. jagouleh z łososiem. Warto wykorzystać ją również do przygotowania wegetariańskiego pasztetu z kaszy jaglanej z warzywami lub kopytek jaglanych ze szparagami, bobem i groszkiem. Jednak w naszym spisie przepisów znajdują się nie tylko warzywa z kaszą jaglaną czy inne wytrawne potrawy. Mocno polecamy wykorzystanie tej kaszy w słodkich przepisach (należy pamiętać o tym, aby nie solić wody podczas gotowania!). Budyń jaglany czy koktajl jaglano-kokosowy są zdrowszymi i bardziej sycącymi wersjami klasycznych przepisów. Warto również spróbować przygotować z kaszy jaglanej tartę z kremem jaglanym i sezonowymi owocami. Pyszności!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy