Kasza jaglana z warzywami to pyszne i zdrowe danie na obiad lub pożywny lunch. Warzywa z kaszą jaglaną w szczególności smakują w lecie - wtedy można korzystać z sezonowej różnorodności. Kaszotto to także znakomite danie dla dzieci. Można je wykonać w szybki i w prosty sposób. Taki posiłek warto podać osobom ceniącym pełnowartościowe składniki. Wypróbujcie przepis na kaszę jaglaną z warzywami.
fot. iStock
(średnia 4.52 z 156 głosów)
Kasza jaglana z warzywami to tani i prosty przepis. Na początek należy przepłukać kaszę jaglaną zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Następnie gotować ją w zagotowanej wodzie z 2 szczyptami soli, przez około 15 minut na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.
Wszystkie warzywa należy pokroić w podobnej wielkości kawałki – dzięki temu kasza jaglana z warzywami fit będzie się ładnie prezentować na talerzu. Na 4 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę oba rodzaje cebuli. Potem dorzucamy plasterki lub słupki marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, znów chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie warto dolać pół szklanki wody, dorzucić kawałki cukinii i dusić przez około 15 minut. Na koniec należy połączyć warzywa z kaszą jaglaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Kasza jaglana z warzywami powinna być doprawiona solą i pieprzem.
Porady
- Do kaszotto z kaszy jaglanej warto dodać źródło białka, aby uzyskać pełnowartościowy i sycący posiłek. Może to być mięso, np. pulpety z indyka, lub roślinne źródła białka – np. pieczona ciecierzyca lub tofu birmańskie.
Kasza jaglana pozytywnie wpływa na układ nerwowy dzięki sporemu zestawowi witamin B. Mówi się, że powinny ją jeść osoby zapracowane. Kasza jaglana z warzywami to świetny przepis właśnie dla takich osób. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pudełka! Jak gotować kaszę jaglaną? Na początku należy wypłukać ją pod bieżącą wodą ze skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu będzie sypka. Następnie warto przelać ją wrzątkiem, co spowoduje, że kasza nie będzie gorzka. Uwaga! Nie należy mieszać kaszy w trakcie gotowania. Aby jej nie spalić warto zmniejszyć gaz pod garnkiem. Doprawiona solą, pieprzem i oliwą świetnie smakuje podana na przykład jako kasza jaglana z warzywami. Przepisy na nią jednak mogą zaskoczyć niejedną osobę! Kasza idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek, np. jagouleh z łososiem. Warto wykorzystać ją również do przygotowania wegetariańskiego pasztetu z kaszy jaglanej z warzywami lub kopytek jaglanych ze szparagami, bobem i groszkiem. Jednak w naszym spisie przepisów znajdują się nie tylko warzywa z kaszą jaglaną czy inne wytrawne potrawy. Mocno polecamy wykorzystanie tej kaszy w słodkich przepisach (należy pamiętać o tym, aby nie solić wody podczas gotowania!). Budyń jaglany czy koktajl jaglano-kokosowy są zdrowszymi i bardziej sycącymi wersjami klasycznych przepisów. Warto również spróbować przygotować z kaszy jaglanej tartę z kremem jaglanym i sezonowymi owocami. Pyszności!
Komentarze