Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.5 z 200 głosów)
Kaszę gotujemy „al dente” w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet kroimy
w cienkie paski, twaróg kruszymy. Cykorię drobno kroimy, podobnie selera.
Siekamy zieleninę i bakalie. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem i oliwą. Podajemy po schłodzeniu.
Porady
W przepisie wykorzystano:
- wędzony filet z piersi kurczaka
- kozi twaróg
- łodygi selera naciowego
- ocet z białego wina
Wędzony filet z kurczaka można zastąpić wędzoną rybą, jak pstrąg czy makrela. Można także w ogóle zrezygnować z dodatku mięsnego, biorąc tylko wędzony ser albo twaróg. Dla uzyskania intensywniejszego smaku warto sięgać po wędzony kozi ser i wędzone, suszone śliwki. Kasza gryczana palona ma wyrazistszy, gorzkawy smak. Dla osób, które nie lubią charakterystycznego posmaku kaszy gryczanej polecamy sięgnięcie po niepaloną wersję. Taka kasza będzie delikatniejsza i zdecydowanie zasmakuje dzieciom.
Komentarze