Pizza z kaszą gryczaną

Pizza z kaszą gryczaną to ciekawa wersja popularnej potrawy typu fast food. Kasza gryczana to dodatek, który urozmaici danie dobrze wam znane. Taka pizza jest dobrym sposobem na przemycenie do diety zdrowej kaszy - zwłaszcza dzieci będą zadowolone. Wypróbujcie nasz przepis na pizzę z kaszą gryczaną - efekt was zaskoczy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 174 głosów)

Pizza z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pizza z kaszą gryczaną (2) 1. Na ciasto: mąkę mieszamy z solą i oliwą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 10 min. Wlewamy do mąki i mieszamy, a potem zagniatamy przez 15 min, aby powstało gładkie, elastyczne, miłe i miękkie w dotyku ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na 1 godz. i 30 min. Rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi – na 2 bardzo duże lub 4 mniejsze placki.
  • pizza z kaszą gryczaną (1) 2. Na wierzch: na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, szklimy. Wlewamy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami, trzymamy na dużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Salami lub szynkę kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Placki pizzy smarujemy sosem pomidorowym, równomiernie pokrywamy kaszą z wędliną, kładziemy plasterki pieczarek i porwaną na kawałki mozzarellę. Pieczemy ok. 25 min w maksymalnie rozgrzanym piekarniku.

Porady

W przepisie na pizzę z kaszą gryczaną wykorzystujemy:

  • mąkę - najlepiej typu 00, ew. chlebową typ 650
  • drożdże - świeże
  • wodę - letnią
  • passatę pomidorową - może być z ziołami
  • szynkę - można użyć zamiennie salami
  • kaszę gryczaną - ugotowaną al dente

Notka redakcyjna

Pizza z kaszą gryczaną jest daniem stosunkowo prostym do zrobienia. Kluczem do sukcesu jest ciasto. Ciasto na pizzę powinniśmy wyrabiać dłuższą chwilę, dzięki temu będzie miało wyjątkowy smak po upieczeniu. Możemy jeszcze przed wyrastaniem podzielić ciasto na cztery części, a później tylko uformować z nich placki. Ciasto najlepiej rozciągać palcami, a nie wałkować - będzie delikatniejsze. Nie bójmy się formowania pizzy ręcznie, to kwestia wprawy, przy drugim i trzecim placku załapiemy o co chodzi. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy