Kasza ze szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanem to doskonały pomysł na obiad lub wczesną kolację. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Dzięki dużej ilości błonnika – sycące na długo. Potrawa jest idealna do zapakowania do lunch boxa i do zabrania do pracy czy szkoły. Zapraszamy po niezawodny przepis na kaszę gryczaną ze szpinakiem.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Kasza gryczana niepalona: gotujemy wg zaleceń producenta.
Smażenie: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na suchej patelni prażymy słonecznik, zdejmujemy. Wlewamy na nią olej, dodajemy pokrojone warzywa, szklimy przez 2–3 minuty, mieszając. Dodajemy ugotowaną kasze gryczaną oraz suszone oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie dodatków: pomidory osączamy z zalewy i drobno kroimy. Szpinak baby płuczemy, osuszamy.
Wykończenie kaszy ze szpinakiem: pomidory suszone dodajemy na patelnię i smażymy 1 minutę. Dokładamy szpinak i podgrzewamy danie aż warzywo zmięknie. Parmezan ścieramy. Potrawę przekładamy na talerze, posypujemy serem i słonecznikiem.
Porady
- Do potrawy możemy użyć dowolną ulubioną kaszę, np. pęczak, kaszę gryczaną paloną, bulgur.
- Parmezan możemy wymienić na fetę pokrojoną w kostkę, dzięki czemu danie nabierze bardziej kremowej konsystencji.
- Olej, który używamy w przepisie warto zamienić na ten spod suszonych pomidorów. Taki zabieg podniesienie walory smakowe dania - zalewa z pomidorów jest intensywna w smaku.
- Kaszę ze szpinakiem możemy już na talerzach posypać ziołami, np. natką pietruszki, świeżym oregano czy tymiankiem.
- Możemy użyć szpinak mrożony w liściach, który zazwyczaj mamy w zamrażalniku. Wcześniej jednak musimy go rozmrozić oraz odcisnąć nadmiar płynu.
Komentarze