Makaron bezglutenowy – przepis

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Makaron bezglutenowy – przepis bazuje na mące z tapioki, gryczanej oraz ryżowej. Podstawową wersję robimy bez jajek, dlatego jest to też świetna propozycja osób na nie uczulonych i dla wegan.  Przygotowanie jest proste, ale odrobinę pracochłonne. Mimo tego warto poświęcić trochę czasu, bo jego smak całkowicie nam to wynagrodzi. Polecamy przepis na makaron bezglutenowy, który zadowoli wszystkich domowników.

Składniki:

  • tapioka  350 g

  • kasza gryczana  280 g

  • ryż brązowy  95 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • woda  400 ml

  • sól  35 g

Makaron bezglutenowy – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mąki: wszystkie rodzaje i 15 g soli przesiewamy i przekładamy do misy miksera.

  • Krok 2:

    Wyrabianie: wodę gotujemy. Wlewamy 350 ml do misy z mąkami i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy masę, stopniowo dolewając pozostałą wodę, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.

  • Krok 3:

    Ciasto: dzielimy na 4 części. 3 owijamy folią i ręcznikiem, żeby ciasto nie wysychało. 1 część przekładamy na stolnicę, ciasto cienko wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną. Rozwałkowane ciasto pozostawiamy na 10 minut, żeby trochę przeschło, po tym czasie kroimy według uznania. Jeżeli używamy maszyny do makaronu, to każdy płat posypujemy mąką ziemniaczaną, kładziemy do podsuszenia (nie wieszamy!) i dopiero lekko suche płaty wałkujemy i kroimy. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta.

  • Krok 4:

    Gotowanie: gotujemy 1 litr wody na 100 g makaronu, dodajemy sól. Makaron otrząsamy z nadmiaru mąki, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka sekund od wypłynięcia klusek. Po przelaniu przez sitko przelewamy  go dużą ilością wody, chyba, że używamy go od razu do dania. Przelanie zimną wodą w przypadku ryżu bezglutenowego jest konieczne, gdyż nieprzelany bardzo się sklei.

Porady

  • Makaron luźno rozłożony można wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przekładamy go delikatnie, bo łatwo się kruszy.
  • Makaron możemy przygotować jak tradycyjny z żółtkami jajek. Będzie miał ładniejszy, żółtawy kolor i bogatszy smak. Zabierając np. 60 ml wody możemy dodać 3 żółtka .
  • Makaronu bezglutenowego nie można za długo gotować. Wystarczy tylko moment, od wypłynięcia na powierzchnię wody. Jest on stosunkowo kruchy, trzeba obchodzić się z nim ostrożnie. 
  • Makaron bez glutenu może być używany do tego samego rodzaju dań, co makarony z innych rodzajów mąk.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne