Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną są pyszną propozycją na obiad bez mięsa. Z pewnością posmakuje wam wersja z klasycznym białym sosem, który świetnie komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem. Farsz zrobiony na bulionie warzywnym jest wilgotny i pełen smaku. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, aby nie były suche, spójrzcie do poniższego przepisu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie kaszy: płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do garnka. Zalewamy połową (0,5 l) zimnego bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut od momentu wrzenia (wtedy też zmniejszamy moc palnika). Kiedy kasza jest już miękka, zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Przygotowanie kapusty: wstawiamy wodę w dużym garnku – taką, ilość, aby można w niej było zanurzyć liście kapusty. Z główki kapusty wycinamy głąb i ostrożnie zdejmujemy całe liście. Myjemy je i zanurzamy w gotującej się wodzie na ok. 3 min. Przekładamy na sitko, odcedzamy i rozkładamy na ręczniku papierowym.

  • 3.

    Warzywa do smażenia: obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pieczarki myjemy i obieramy (jeśli są duże, małych nie trzeba obierać). Kroimy je na mniejsze kawałki.

  • 4.

    Smażenie pieczarek: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy najpierw samą cebulę (ok. 5 min), a potem z pieczarkami przez ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po usmażeniu odsączamy nadmiar wody. Chwilę studzimy i dodajemy do ugotowanej kaszy.

  • 5.

    Przygotowanie farszu: do kaszy z pieczarkami dodajemy jajko, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, aby połączyć składniki.

  • 6.

    Zawijanie gołąbków: z farszu formujemy sześć wałeczków. Na dużej tacy (lub blacie) rozkładamy sześć najbardziej kształtnych liści kapusty i zawijamy w nie przygotowane wałeczki z kaszy.

  • 7.

    Gotowanie gołąbków: w dużym garnku układamy na dnie pozostałe liście kapusty. Na nich kładziemy zawinięte gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. W osobnym garnku podgrzewamy bulion z mąką ziemniaczaną. Gotujemy przez chwilę, aby sos zgęstniał – wystarczą 2–3 min. Gotowy sos dodajemy do gołąbków. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 30 min na małej mocy palnika.

Porady

  • Gołąbki z kaszy gryczanej można podawać z kromką świeżego pieczywa, bułką lub ziemniakami, z wody bądź w formie puree.
  • Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie w większej ilości, bo przydaje się do różnych dań – zup i sosów. Można go przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, a po zawekowaniu nawet przez kilka miesięcy.
  • Bulion warzywny możecie zastąpić bulionem mięsnym, np. drobiowym.
  • Jeśli po ugotowaniu i odparowaniu warto przykryć jeszcze na chwilę, wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
  • W czasie gotowania nie mieszamy gołąbków, żeby się nie rozpadły. Jeśli będą się dusić na małym ogniu, nie powinny się przypalić.
  • Gołąbki z kaszy gryczanej układamy na liściach kapusty łączeniem do dołu.

Notka redakcyjna

Jak zawijać gołąbki z kaszą gryczaną?

Gołąbki z kaszą gryczaną zawijamy podobnie jak krokiety, czyli w następujący sposób:

  • układamy wałeczek z farszu na środku liścia,
  • przykrywamy farsz kapustą z jednej strony,
  • składamy boki do środka,
  • zwijamy w rulonik, formując gołąbek.

Drugim sposobem na gołąbki jest zawinięcie ich tak, jak naleśniki:

  • farsz umieszczamy u podstawy liścia kapusty,
  • zwijamy rulon,
  • na koniec wkładamy krawędzie do środku, aby zatrzymać farsz w środku.

Gołąbki można zawijać nie tylko w liście kapusty, ale także w liście winogron, porzeczki, chrzanu lub buraków.

Gołąbki z kaszą gryczaną – inne warianty

W podobny sposób przygotujecie gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem. Na farsz ugotujcie 100 g kaszy, a mięso mielone (drobiowe lub z szynki) podsmażcie z cebulą na patelni. Po ostudzeniu połączcie składniki i uformujcie z nich gołąbki.

Inna opcja wegetariańska? Spróbujcie gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. Przygotujecie je z suszonych grzybów, które będą podstawą aromatycznego bulionu. Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki. Gołąbki świetnie smakują polane sosem i okraszone smażoną cebulką.

Gołąbki z kaszą gryczaną w pomidorowym sosie

Aby zrobić pomidorowy sos do gołąbków, wystarczy dodać do sosu na bazie bulionu koncentrat pomidorowy. Warto go doprawić – odrobiną cukru (wystarczy 5 g), szczyptą soli, zielem angielskim (6 ziarenek) i liściem laurowym (2 szt.) Koncentrat można zastąpić domowym ketchupem, wtedy sos będzie już odpowiednio doprawiony.

Łagodna wersja? To sos pomidorowy zabielany śmietaną. Śmietanę 18% – wystarczy 100 ml – należy uprzednio rozmieszać z zimną wodą (50 ml). Potem dodajemy do niej odrobinę gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy do gołąbków.

Gołąbki z kaszą gryczaną możecie podać także z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy