Pierogi z kaszą i serem

Pyszne pierogi z lubelszczyzny

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

Składniki

  • ciasto
  • 450 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • nadzienie
  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
  2. Kaszę ugotować w szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do przestygnięcia.
  3. Wymieszać z serem jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać ze śmietaną lub skwarkami i tłuszczem.
ser jajka obiad pierogi mąka kasza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze