Pierogi z kaszą i serem

Pyszne pierogi z lubelszczyzny

Pierogi

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 156 głosów)

Składniki:

  • ciasto
  • 450 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • nadzienie
  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
  • Kaszę ugotować w szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do przestygnięcia.
  • Wymieszać z serem jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać ze śmietaną lub skwarkami i tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy