Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym przybyły na Pomorze i Ziemię Lubuską ze wschodu. Zadomowiły się u nas na dobre, zyskując na tych terenach miano produktu regionalnego. Są wyjątkowo pożywne i zdrowe, ponieważ kasza gryczana zawiera dużą ilość błonnika oraz potasu, który obniża ciśnienie. Wegetariańskie pierogi z twarogiem i kaszą świetnie smakują z okrasą z cebuli posypane natką pietruszki.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 158 głosów)
Ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej łyżeczkę soli (5 g). Wodę podgrzewamy z dodatkiem masła. Do mąki wbijamy jajko. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto na gładką masę. Całość przykrywamy ściereczką.
Gotowanie kaszy: w garnku wstawiamy do zagotowania 600 ml wody, od razu dodajemy kaszę i szczyptę soli. Gotujemy przez 15 min od momentu wrzenia. Po tym czasie zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Smażenie cebuli: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę.
Farsz: do kaszy dodajemy pokruszony twaróg i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Wykrawanie pierogów: ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2–3 mm. Okrągłą foremką (lub szklanką) wycinamy koła.
Lepienie: na środek każdego kółka nakładamy farsz, pozostawiając brzegi puste. Pierogi składamy na pół, mocno zlepiając brzegi. Robimy falbankę.
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę. Dodajmy łyżeczkę soli (5 g). Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi z kaszą gryczaną i serem. Gotujemy je przez ok. 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
- Z naszego przepisu powinno wam wyjść ok. 25–30 średniej wielkości pierogów.
- Ciasto na pierogi można zrobić również bez jajka – będzie bardziej delikatne.
- Kaszę przed gotowaniem warto kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą – do momentu, aż przestanie zabarwiać ją na brązowy kolor.
- Nie należy mieszać kaszy podczas gotowania. Jest bardzo delikatna i może się rozlecieć, a zależy nam na tym, aby pozostała sypka.
- Ciasto na pierogi dobrze jest podzielić na dwie części. Połowę rozwałkowujemy na placek, a drugą część zostawiamy pod ściereczką.
- Do garnka wrzucamy tyle pierogów, ile zmieści się na powierzchni wody.
- Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i serem możemy od razu podawać na talerze. Jeśli pozostawiamy je do ostygnięcia, rozkładamy je na płasko, aby się nie posklejały. Możemy dodatkowo skropić je odrobiną oleju.
- Zarówno ciasto, jak i gotowe pierogi z twarogiem i kaszą (po przestudzeniu) możemy zamrozić.
Do farszu z kaszą gryczaną można dodać świeże zioła, np. miętę lub natkę pietruszki, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Świetnie smakują również z innymi dodatkami. Poniżej nasze propozycje:
Kasza gryczana to zdecydowanie zdrowy wybór. Zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit, oczyszcza je i zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Jest świetnym źródłem białka, dlatego zalecana jest dla osób na diecie wegetariańskiej.
Ponadto stanowi bogate źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Pozytywnie działa na układ krwionośny, nerwowy i jej regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym w podstawowej wersji znane są z terenów województwa lubuskiego. Z reguły podawane są z roztopionym masłem, ze skwarkami lub kwaśną śmietaną. W podobny sposób przygotowywane są:
Na bazie tradycyjnych przepisów powstało wiele współczesnych wersji, czego ciekawym przykładem są pierogi z tofu. Farsz z kaszy, pora i wędzonego tofu zamknięty jest tym razem w cieście z mąki pszenno–razowej.
Komentarze