Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym przybyły na Pomorze i Ziemię Lubuską ze wschodu. Zadomowiły się u nas na dobre, zyskując na tych terenach miano produktu regionalnego. Są wyjątkowo pożywne i zdrowe, ponieważ kasza gryczana zawiera dużą ilość błonnika oraz potasu, który obniża ciśnienie. Wegetariańskie pierogi z twarogiem i kaszą świetnie smakują z okrasą z cebuli posypane natką pietruszki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 158 głosów)

Pierogi z kaszą gryczaną i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej łyżeczkę soli (5 g). Wodę podgrzewamy z dodatkiem masła. Do mąki wbijamy jajko. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto na gładką masę. Całość przykrywamy ściereczką.

  • 2.

    Gotowanie kaszy: w garnku wstawiamy do zagotowania 600 ml wody, od razu dodajemy kaszę i szczyptę soli. Gotujemy przez 15 min od momentu wrzenia. Po tym czasie zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

  • 3.

    Smażenie cebuli: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę.

  • 4.

    Farsz: do kaszy dodajemy pokruszony twaróg i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Wykrawanie pierogów: ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2–3 mm. Okrągłą foremką (lub szklanką) wycinamy koła.

  • 6.

    Lepienie: na środek każdego kółka nakładamy farsz, pozostawiając brzegi puste. Pierogi składamy na pół, mocno zlepiając brzegi. Robimy falbankę.

  • 7.

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę. Dodajmy łyżeczkę soli (5 g). Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi z kaszą gryczaną i serem. Gotujemy je przez ok. 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

  • Z naszego przepisu powinno wam wyjść ok. 25–30 średniej wielkości pierogów. 
  • Ciasto na pierogi można zrobić również bez jajka – będzie bardziej delikatne. 
  • Kaszę przed gotowaniem warto kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą – do momentu, aż przestanie zabarwiać ją na brązowy kolor.
  • Nie należy mieszać kaszy podczas gotowania. Jest bardzo delikatna i może się rozlecieć, a zależy nam na tym, aby pozostała sypka.
  • Ciasto na pierogi dobrze jest podzielić na dwie części. Połowę rozwałkowujemy na placek, a drugą część zostawiamy pod ściereczką.
  • Do garnka wrzucamy tyle pierogów, ile zmieści się na powierzchni wody.
  • Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i serem możemy od razu podawać na talerze. Jeśli pozostawiamy je do ostygnięcia, rozkładamy je na płasko, aby się nie posklejały. Możemy dodatkowo skropić je odrobiną oleju.
  • Zarówno ciasto, jak i gotowe pierogi z twarogiem i kaszą (po przestudzeniu) możemy zamrozić.

Notka redakcyjna

Pierogi z kaszą i serem – inne wersje

Do farszu z kaszą gryczaną można dodać świeże zioła, np. miętę lub natkę pietruszki, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Świetnie smakują również z innymi dodatkami. Poniżej nasze propozycje:

  • pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem – boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą,
  • pierogi z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami – do farszu dodajemy ugotowane ziemniaki, rozgniecione na purée,
  • pierogi z kaszą gryczaną i serem feta – wersja bardziej słona,
  • pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem – podobnie, jak boczek, pieczarki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z cebulką. Po przestudzeniu dodajemy do twarogu i kaszy.

Pierogi z kaszą gryczaną – wartości odżywcze

Kasza gryczana to zdecydowanie zdrowy wybór. Zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit, oczyszcza je i zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Jest świetnym źródłem białka, dlatego zalecana jest dla osób na diecie wegetariańskiej.

Ponadto stanowi bogate źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Pozytywnie działa na układ krwionośny, nerwowy i jej regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu.

Przepisy regionalne na pierogi z twarogiem i kaszą

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym w podstawowej wersji znane są z terenów województwa lubuskiego. Z reguły podawane są z roztopionym masłem, ze skwarkami lub kwaśną śmietaną. W podobny sposób przygotowywane są:

  • pierogi litewskie – z dodatkiem boczku,
  • mazurskie lub warmińskie – do farszu dodaje się nie tylko boczek, ale także jajko i posiekaną natkę pietruszki. Regionalna nazwa na takie pierogi to dzyndzałki z hreczką,
  • pierogi dachnowskie – choć tym razem ciasto jest drożdżowe, a pierogi zapieka się w piekarniku. Farsz tworzy kasza gryczana i gotowane ziemniaki. Przepis pochodzi z Podkarpacia.

Na bazie tradycyjnych przepisów powstało wiele współczesnych wersji, czego ciekawym przykładem są pierogi z tofu. Farsz z kaszy, pora i wędzonego tofu zamknięty jest tym razem w cieście z mąki pszenno–razowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy