Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese to dowód na to, że naprawdę nie potrzebujemy mięsa, żeby danie było przepyszne. Dzięki odpowiednim wegańskim zamiennikom możemy przyrządzić potrawę w taki sposób, że smakuje jak tradycyjne włoskie danie. Wypróbujcie przepis na wegańskie spaghetti bolognese, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść innej wersji tego dania!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

spaghetti

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 178 głosów)

Wegańskie spaghetti bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • wegańskie spaghetti bolognese (2) 1.

    Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy i masła. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dokładamy starte marchewkę i seler, trzymamy na ogniu, aż cebula zacznie się przypiekać. Dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy, aby go nie przypalić. Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy.

  • wegańskie spaghetti bolognese (3) 2.

    Wlewamy passatę i pomidory z puszki, oprószamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami, dusimy ok. 15 min. Kaszę gryczaną obsmażamy przez chwilę na oliwie z ziołami, dodajemy do sosu, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy klasycznie – ze spaghetti, zmielonymi nerkowcami i świeżymi ziołami; lub używamy do faszerowania i zapiekania warzyw czy grubych makaronów.

Porady

W przepisie na wegańskie spaghetti bolognese wykorzystujemy:

  • seler naciowy - kawałek
  • pieczarki - malutkie
  • pomidory w puszce - krojone, najlepiej datterini
  • kaszę gryczaną - prażoną, ugotowaną na sypko w bulionie i odcedzoną
  • migdały - sproszkowane

Notka redakcyjna

Wegańskie spaghetti bolognese to przerobiona wersja przepisu na spaghetti po bolońsku z mięsem. W opcji dla mięsożerców do spaghetti możemy dodać podsmażone mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobno pokrojony i podsmażony wędzony boczek (posmak wędzonki podkręci to danie). Z kolei mielone migdały zastępujemy parmezanem. W takiej wersji najczęściej podaje się danie we włoskich restauracjach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy