Wegańskie spaghetti bolognese to dowód na to, że naprawdę nie potrzebujemy mięsa, żeby danie było przepyszne. Dzięki odpowiednim wegańskim zamiennikom możemy przyrządzić potrawę w taki sposób, że smakuje jak tradycyjne włoskie danie. Wypróbujcie przepis na wegańskie spaghetti bolognese, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść innej wersji tego dania!
Wegańskie spaghetti bolognese / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.52 z 178 głosów)
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy i masła. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dokładamy starte marchewkę i seler, trzymamy na ogniu, aż cebula zacznie się przypiekać. Dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy, aby go nie przypalić. Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy.
Wlewamy passatę i pomidory z puszki, oprószamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami, dusimy ok. 15 min. Kaszę gryczaną obsmażamy przez chwilę na oliwie z ziołami, dodajemy do sosu, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy klasycznie – ze spaghetti, zmielonymi nerkowcami i świeżymi ziołami; lub używamy do faszerowania i zapiekania warzyw czy grubych makaronów.
Porady
W przepisie na wegańskie spaghetti bolognese wykorzystujemy:
- seler naciowy - kawałek
- pieczarki - malutkie
- pomidory w puszce - krojone, najlepiej datterini
- kaszę gryczaną - prażoną, ugotowaną na sypko w bulionie i odcedzoną
- migdały - sproszkowane
Wegańskie spaghetti bolognese to przerobiona wersja przepisu na spaghetti po bolońsku z mięsem. W opcji dla mięsożerców do spaghetti możemy dodać podsmażone mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobno pokrojony i podsmażony wędzony boczek (posmak wędzonki podkręci to danie). Z kolei mielone migdały zastępujemy parmezanem. W takiej wersji najczęściej podaje się danie we włoskich restauracjach.
Komentarze