Pieczony indyk z farszem ziemniaczano-jabłkowym

Soczysty indyk z pysznym farszem - jest pyszny! Idealny na uroczysty, odświętny obiad.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 6 kromek białego, czerstwego chleba
  • cała kostka + 7 łyżek masła
  • 7 ugotowanych kartofli
  • łyżka miodu
  • łyżka cząbru suszonego
  • 2 winne jabłka
  • pęczek natki pietruszki
  • roztrzepane jajko
  • cebula
  • sól, pieprz
  • ok. 3,5-kg indyk
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki słodkiej konfitury żurawinowej z widocznymi owocami
  • 100 ml śmietany tłustej 36%
  • łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz: kroimy pieczywo w malutką kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła.
  2. Kartofle przeciskamy przez praskę, mieszamy z miodem, cząbrem, jabłkami (obranymi i pokrojonymi w kostkę), posiekaną natką, grzankami, jajkiem, 3 łyżkami masła i posiekaną cebulą. Wyrabiamy farsz, dodając do smaku soli i pieprzu.
  3. Indyka bardzo dokładnie myjemy, osuszamy na zewnątrz i w środku. Nacinamy skórę wokół stawu kolanowego i wyciągamy ścięgna. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C.
  4. Indyka dokładnie solimy, w środek wkładamy nadzienie, zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy piersiami do dołu w brytfannie.
  5. Kostkę masła kroimy w plastry i obkładamy tuszkę jak najdokładniej. Przykrywamy i pieczemy, regularnie i często polewając ją sosem z dna brytfanki. Czas pieczenia to 3–3,5 godz.
  6. Po wyjęciu z piekarnika zostawmy go na kilka minut pod przykryciem, aby przestygł, ale i nabrał wilgoci z pary.
  7. Sos z pieczenia zlewamy. Z 2 łyżek masła i mąki robimy zasmażkę i rozrabiamy z sosem pieczeniowym, mieszamy z żurawiną, śmietaną i musztardą. Podajemy do indyka.

Wskazówki

Dobrze upieczony indyk powinien po nakłuciu uda puścić lekko różowy, klarowny sok, mieć na piersi twarde i zwarte w dotyku mięso oraz luźne udka.

mięso jabłka indyk ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze