Pieczony indyk z farszem ziemniaczano-jabłkowym

Ocena:

4.49 (158)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Soczysty indyk z pysznym farszem - jest pyszny! Idealny na uroczysty, odświętny obiad.

Składniki:

  • indyk  3.5 kg

  • jajka  1 szt.

  • masło  270 g

  • jabłka  2 szt.

  • mąka  20 g

  • miód  25 g

  • cebula  1 szt.

  • ziemniaki  7 szt.

  • kromka chleba  6 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  10 g

  • pieprz  5 g

  • musztarda dijon  20 g

  • cząber  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

  • konfitura żurawinowa  50 g

  • śmietana 36%  100 ml

Pieczony indyk z farszem ziemniaczano-jabłkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: kroimy czerstwe pieczywo w malutką kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła. Kartofle gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z miodem, cząbrem, jabłkami (obranymi i pokrojonymi w kostkę), posiekaną natką, grzankami, jajkiem, 3 łyżkami masła i posiekaną cebulą. Wyrabiamy farsz, dodając do smaku soli i pieprzu.

  • Krok 2:

    Indyk: bardzo dokładnie go myjemy, osuszamy na zewnątrz i w środku. Nacinamy skórę wokół stawu kolanowego i wyciągamy ścięgna. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Indyka dokładnie solimy, w środek wkładamy nadzienie, zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy piersiami do dołu w brytfannie.

  • Krok 3:

    Pieczenie: kostkę masła kroimy w plastry i obkładamy tuszkę jak najdokładniej. Przykrywamy i pieczemy, regularnie i często polewając ją sosem z dna brytfanki. Czas pieczenia to 3–3,5 godz. Po wyjęciu z piekarnika zostawmy go na kilka minut pod przykryciem, aby przestygł, ale i nabrał wilgoci z pary.

  • Krok 4:

    Sos: soki z pieczenia zlewamy. Z 2 łyżek masła i mąki robimy zasmażkę i rozrabiamy z sosem pieczeniowym. Mieszamy z żurawiną, śmietaną i musztardą. Podajemy do indyka.

Porady

Dobrze upieczony indyk powinien po nakłuciu uda puścić lekko różowy, klarowny sok, mieć na piersi twarde i zwarte w dotyku mięso oraz luźne udka.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne