Pieczona kaczka w miodzie

Kaczka na słodko.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 9 głosów)

Składniki

  • Piersi z kaczki/ udka.
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek

Przygotowanie

  1. Sos sojowy, olej, miód, przyprawy, posiekany czosnek mieszamy i smarujemy mięso.
  2. Mięso odpowiednio umyte i osuszone nacieramy marynatą. Tak przygotowane odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.
  3. Śliwki układamy razem z kaczką do pieczenia.
  4. Kaczkę pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas polewamy ją sosem, który wytworzy nam się w trakcie .
  5. Podane z sałatką;)
  6. Gotowe.
  7. Smacznego.
mięso imbir miód obiad kolacja kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze