Pieczona kaczka w miodzie

Kaczka na słodko.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 158 głosów)

Składniki:

  • Piersi z kaczki/ udka.
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sos sojowy, olej, miód, przyprawy, posiekany czosnek mieszamy i smarujemy mięso.
  • Mięso odpowiednio umyte i osuszone nacieramy marynatą. Tak przygotowane odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania.
  • Śliwki układamy razem z kaczką do pieczenia.
  • Kaczkę pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez godzinę. Co jakiś czas polewamy ją sosem, który wytworzy nam się w trakcie .
  • Podane z sałatką;)
  • Gotowe.
  • Smacznego.

Porady

Zobacz też: Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy