Gruziński gulasz czaszuszuli

Gruziński gulasz czaszuszuli to bardzo aromatyczne danie z wołowiną o ostrym smaku. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad na zimne dni. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 192 głosów)

Gruziński gulasz czaszuszuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w długie, cienkie kawałki mięso i smażymy na małym ogniu. Oprószamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli woda odparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie, dolewamy więcej wody. Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię wraz z liśćmi laurowymi, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, zmiażdżonymi ziarnami kolendry, cząbrem, solą i pieprzem, chwilę dusimy.

  • 2.

    Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy uduszone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10–15 min. Podajemy posypane natką kolendry. Potrawa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Możemy podać do niej sałatkę z grubo posiekanych pomidorów i ogórków posypanych zieloną pietruszką – typowy gruziński dodatek do dań.

Porady

W przepisie użyto ostrą papryczkę czuszkę.

Notka redakcyjna

Inny pomysł na gulasz? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy