Gruziński gulasz czaszuszuli to bardzo aromatyczne danie z wołowiną o ostrym smaku. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad na zimne dni.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.44 z 192 głosów)
Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w długie, cienkie kawałki mięso i smażymy na małym ogniu. Oprószamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli woda odparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie, dolewamy więcej wody. Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię wraz z liśćmi laurowymi, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, zmiażdżonymi ziarnami kolendry, cząbrem, solą i pieprzem, chwilę dusimy.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy uduszone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10–15 min. Podajemy posypane natką kolendry. Potrawa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Możemy podać do niej sałatkę z grubo posiekanych pomidorów i ogórków posypanych zieloną pietruszką – typowy gruziński dodatek do dań.
Porady
W przepisie użyto ostrą papryczkę czuszkę.
Inny pomysł na gulasz? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.
Komentarze